Mittwoch, 23. August 2023

Radost ponovnog viđenja

 





Ljeto je vrijeme kada viđamo prekrasne zalaske sunca. Oni i dalje postoje. Pogledajte!

Zalazak je vatreni poljubac sunca i noći, simfonija neba, platno nebeskog svoda obojeno narandžastom bojom.

Iako je svako od nas doživio bezbroj zalazaka sunca, oni nas uvijek iznova fasciniraju. Svjetlo narančaste boje, puderasto ružičasti oblaci i vatrenocrveni komadići neba, predivan prirodni spektakl ponavlja se svake večeri na zapadnom nebu na sličan način kao i oovaj na ostrvu Sylt.

Oko svijeta.

Jedini izuzetak: na svemirskoj stanici ISS. Tamo se astronauti mogu diviti zalasku sunca 16 puta dnevno.

Promjena svjetla pri zalasku sunca, pored estetslih aspekata, ima važnu funkciju za ljude. Zato što je ljudsko tijelo poput džinovskog švicarskog sata. Ne postoji nijedna ćelija u našem telu koja radi na isti način ujutro, u podne i uveče. Hladnije svijetle boje tokom dana povećavaju performanse. Svjetlost iz ovog plavog spektra ima akutni efekat buđenja. Crveno svjetlo zalaska sunca, s druge strane, čini nas umornim. Laku noć - i sutra će se ponovo vratiti, golicaće nas i buditi!

Na ovoj i narednim slikama prikazani su najljepše zalasci sunca - od Sylta do Sydneya.

Što gore, to je ljepše

Zalasci sunca su posebno šareni i spektakularni u gradovima. To je zbog lošeg vazduha. Zagađenje zraka, odnosno čestice u zraku, povećavaju promjenu boje na nebu. Sloj vazduha kroz koje sunčevi zraci moraju da prođu, veoma je debeo. Kao rezultat toga, zraci se češće prizmatično dijele. Zaključak: što je zrak prljaviji, to su zalasci sunca ljepši.

Zalazak sunca na trenutak je učinio da je problem sa klimatskim haosom zaboravljen. Na trenutak sepokazalo ono zbog čega svi vole zalazak: prirodna idila i mali komadić idealnog svijeta.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen