Sonntag, 13. August 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


Na ničijoj zemlji

Odjeća dehidriranog čovjeka u pustinjskom pijesku je zaprljana. Libijski graničar se saginje nad njim da mu da vodu. Kao i brojni drugi migranti iz južne Afrike, kaže se da je muškarac pokušao doći do Tunisa kako bi odatle prešao preko Mediterana u Evropu. Čak i otkako je EU potpisala takozvani sporazum o partnerstvu s vladom u Tunisu, migrante su pokupili tuniski zvaničnici i ostavtili ih bez zaštite u pustinjskoj regiji na granici s Libijom.

Njihova sudbina bi trebala spriječiti druge ljude u Africi da krenu ovim putem.



Opasnost u odijelima

Na prvi pogled možete pomisliti da ste usred susreta azijskih navijača "Blues Brothers". Ali poznavaoci legendarnog filma znaju da Elwood i Jake Blues nikada nisu koristili mitraljeze. Međutim, oružje je dio osnovne opreme za ovu gospodu, koji su pripadnici sjevernokorejskih snaga sigurnosti. Oni su na 70. godišnjicu završetka Korejskog rata prošli ipred predsjednika Kim Jong-una i brojnih stranih gostiju, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, u sklopu velike vojne parade u Pjongjangu.

Radost zbog toga, očigledno, ispisana je na njihovim licima.



Supermjesec, prvi put ovog mjeseca

Šteta za one krajeve u kojima je ovo večer bilo pretežno oblačno. Super mjesec je zasjao iznad oblaka. Zemljin trabant je dostigao najveću blizinu Zemlji u svojoj elipsastoj orbiti oko naše matične planete. Udaljenost između Zemlje i punog mjeseca bila je dobrih 357.000 kilometara. Poređenja radi: Prosječna udaljenost Mjeseca u orbiti je dobrih 380.000 kilometara.

Spektakl je dobro viđen u mnogim dijelovima svijeta, poput New Yorka.

Inače: Još jedan veliki pun mesec očekuje se 31. avgusta.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen