Dienstag, 1. August 2023

Kolumna za život – Kako ostati mlad

 


Šta je zaista važno u životu? Ono šta nas danas dirne - a neće nestati ni sutra? To su stvari koje nas pokreću od kad postoje ljudi: sreća, ljubav, porodica, partnerstvo, vrijeme, stres, usamljenost, rastanak, tuga.

Kolumnista Louis Hagen, koji dolazi iz njemačko-jevrejske porodice, tražio je odgovore na vječna pitanja čovječanstva od pjesnika, mislilaca i istraživača. I pronašao nekoliko odgovora koji su nevjerovatno jednostavni - a opet mogu obogatiti naše živote.

Glumica Iris Berben (72) izrekla je nedavno divne rečenice o starenju. Ona bi se "barem interno približila svojoj mladosti". Govorila je o nemarnosti koju barem danas ponovo osjeća. Kao osoba sličnih godina, mislim da razumijem glumicu. Nekako mislim da sam ponovo otkrio nešto iz svoje mladosti. (Ne govorim o izgledu, morate prihvatiti ono što ste, i kakvi stvarno jeste.)

Mali lični savjet. Uvijek vas je zanimalo šta to pokreće mlade ljude. Na primjer, u posljednje vrijeme sam gledao Diznijeve filmove sa svojom mlađom rajom i unucima (12). Nisu li likovi tamo ponekad istinitiji od stvarnih likova u životu, ako volite bajke? Nemojte stalno govoriti "ja to već znam". Sve se može doživjeti na nov način ako samo to želite. Zainteresujte se za muziku mladih – ne morate sve to da volite, ali možete je barem čuti prije nego što je procjenite. Jedite i pijte sve što je trenutno u trendu. Na primjer, čaj sa mjehurićima i Maki suši (okrugli). Probao sam, i nije bilo baš tako loše.

Po mom iskustvu, za hranu i za sve u životu važi slijedeće: ne zatvarajte se – uvijek ima nešto novo. I: Ponekad je novo najbolje. I još jedan savjet od male raje: uvijek budite oduševljeni nečim.

Od YouTuberke Rebecce Wing, na primjer, ili pjevačice Nine Chube ("Mangoes with Chili").

Inače, još uvijek volim da slušam Bacha, ali volim i fudbal. Jedno ne isključuje drugo.

Nadam se, dragi čitaoci, da vas nisam zbunio svojom molbom za radoznalošću.

Ostati mlad ne znači nositi bijele čarape i uske farmerke (za muškarce).

Čovjek ostaje mlad u svojoj glavi.


Prevod: Smail Špago

(bild/20230729)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen