Montag, 21. August 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Vodene ulice

Majka grli svoju bebu, a briga joj se očituje na licu. Jedan spasilac prevozi nju i druge stanovnike grada Zhuozhou na sigurno, preko poplavljene ulice. Najjače kiše u Kini od početka meteoroloških zapisa odnijele su najmanje 30 života samo ovdje u sjeveroistočnoj provinciji Hebei, desetine ljudi se vode kao nestali, a polja su poplavljena kilometrima.

Vlada je prihvatila rizik od poplava u Zhuozhouu, kada je preusmjerila vodene mase kroz otvore na brnama, kako bi na takav način Peking ostao pošteđen od poplava.



Sve u plavom

Molim prijateljski, Pontifex: Na Svjetskom danu mladih u Lisabonu, papa Franjo (86) se slikao sa plesnom grupom L'Ensemble 23, koja je izgledala jednako ponosna koliko i srećna. Po 37. put, preko milion uglavnom mladih okupilo se na najvećem katoličkom događaju na svijetu, ovoga puta u portugalskoj prijestolnici. Program je uključivao kulturne priredbe, diskusije, molitvene sate i mise. Događaj je bio popraćen protestima protiv visokih troškova i raspravama o slučajevima zlostavljanja za koje su odgovorni katolički svećenici. Sljedeći Svjetski dan mladih održat će se u Seulu 2027.



Paukove čizme

Ruski osvajači su mjesecima minirali okupirane teritorije u Ukrajini - svaki korak tamo, mogao bi izazvati eksploziju. Metar po metar, ukrajinske oružane snage moraju ponovo zauzimati svoju zemlju, a često to čine u takozvanim “spider boots“, "paukovim čizmama". Vojnik na slicse obučava, kako oprema funkcioniše, tokom vježbe u regionu Donjecka: platforma sa "stopalima" vezanim ispod normalne čizme pomaže da se noge malo podignu i tako smanje pritisak na tlu.

A ako i dođe do eksplozije, metalna ploča između čovjeka i mine nudi barem koliku toliku zaštitu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen