Dienstag, 8. August 2023

Odmor za oči - Sunce izlazi na istoku!

 


"Radi isto kao i suncokret, uvijek okreći lice prema svjetlosti, pa će sjenke padati iza tebe": Afrička poslovica. To je gotovo kičasta poezija prirode.

Suncokreti, dokle god pogled doseže, pružaju svoje cvjetne glavice prema suncu u polju u blizini Wernigerodea (Sachsen-Anhalt, Njemačka).

Ali izgled vara: u "bici uljarica" repica je prijetila da pretekne suncokret. Ali od rata u Ukrajini, suncokret doživljava novi boom! Ulje Asteraceae (suncokreta) odjednom se našlo u nedostatku. Njemačke obradive površine porasle su za 123 posto u 2021.godini. Posebno mnogo suncokreta ima u Brandenburgu sa 29.600 hektara. Slijedi Sachsen-Anhalt sa 22.700 hektara.

Međutim, uzgoj suncokreta nema samo ekonomski smisao, već je i znak nade. Slobodno prevedeni citat britanskog umjetnika Martina Firrella (60) glasi: "Put ka slobodi je sa obe strane okružen suncokretima."


Osam činjenica o suncokretu

Cvijeće je porijeklom iz Amerike, gdje se uzgajalo prije 2500 godina.

Suncokreti narastu do četiri metra visine!

Cvjetne glavice sadrže do 15.000 pojedinačnih cvjetova.

Korijen suncokreta seže do dva metra dubine.

Nektar ima sadržaj šećera do 35 posto.

Sjemenke suncokreta (do 2000) imaju prosječan sadržaj masti od 47 posto.

Suncokreti mogu pokupiti toksine iz kontaminiranog tla, kao što su olovo, arsen i uranijum.


Na slici: Dvorac Wernigeröder jedna je od gradskih znamenitosti. Tokom 16. vijeka, dvorac iz 12. vijeka je pretvoren u renesansnu tvrđavu. Teško razoren u Tridesetogodišnjem ratu, grof Ernst zu Stolberg-Wernigerode (1691-1771) je počeo pretvarati ostatke dvorca u romantičnu rezidencijalnu palatu. Dijelovi palate i muzeja otvoreni su za javnost od 1930. godine.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen