Donnerstag, 24. August 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Izgubljeni raj

Jedan ugljenisani auto. Spaljene palme. Ostaci kuća. Ovo je sve što je ostalo od ove ulice u gradu Lahaina na ostrvu Maui, na Hawaiima. Požari trave i šuma bjesnili su na ostrvu protekle sedmice.

A onda, podstaknuti vjetrovima pacifičkog uragana, brzo su stigli do Lahaine i gotovo uništili istorijski primorski turistički grad. Mnogi stanovnici bježali su u vodu, gdje su čekali satima prije nego što su ih pokupili čamci za spašavanje. Drugi su pokušali da pobjegnu svojim automobilima i bili su okruženi plamenom. Život je izgubilo oko 100 ljudi.



Radost igre

Tuš od pive ne postoji u američkoj Major ligi bejzbola, koja je u njemačkoj Bundesligi već jedanaest godina rezervisan samo za Bayern. Nakon pobjede od 9:2 Seattle Marinersa nad Baltimore Oriolesima slavilo se uz vodeni tuš. To je imalo prednost da centralni igrač Julio Rodríguez nakon ovoga nije mirisao na neki sportski bar.

Osma uzastopna pobjeda Marinersa, u ovom slučaju protiv lidera lige, samo je mali korak na dugom putu do osvajanja šampionata. Ako stvari budu išle kako treba, doigravanje će se održati u oktobru. A šampion će biti proglađen u novembru. A onda će sigurno pasti tuširanje sa malo većim procentom alkohola.



Svijetleća prašina

Zvijezda padalica svijetli kao sjajna zraka na nebu iznad Šri Lanke i kreće se ispred Mliječne staze. Ne samo u Aziji, već i u Evropi, za vikend se mogao vidjeti neuobičajeno veliki broj zvijezda padalica. Razlog za to je bila takozvana kiša Perzeida. Ona nastaje kada Zemlja prođe kroz rep određene komete na svojoj orbiti i njene čestice prašine sagore u atmosferi. Oni koji su propustili 0ve Perzeide, dobiće još jednu priliku slijedeće godine. A do tada, možete smisliti želju da je pošaljete na nebo, u pravom trenutku.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen