Montag, 28. August 2023

On je imao snove

 


“I have a dream!”

Na slici: Veliki harizmatični Martin Luther King govori na stepenicama Linkolnovog memorijala u Washingtonu.


Martin Luter King je 28. avgusta 1963. u Washingtonu održao jedan od najpoznatijih govora u istoriji. Riječi "I have a dream”, “Ja imam san" uklesane su u kolektivno pamćenje - iako aktivista za građanska prava zapravo nije imao namjeru, niti se pripremao da ih izgovori.

Dana 4. aprila 1968. Martina Luthera Kinga je na balkonu motela Lorraine u Memphisu, ubio višestruko osuđivani rasista James Earl Ray.


Nakon njegove smrti, Kingova reputacija je prerasla u jedno od najcjenjenijih imena u američkoj istoriji. Često ga uspoređuju sa Abrahamom Lincolnom: obojica su bili lideri koji su se snažno borili za ljudska prava i jednake mogućnosti za sve – i zbog toga su, između ostalog, ubijeni.

Čak i objavljene činjenice o plagijatu dijelova njegove doktorske teze, i navodima o bračnoj nevjeri, nisu mogle ozbiljno narušiti njegov javni ugled, već su učvrstile image vrlo humanog heroja i vođe. Na primjer, King je zauzeo treće mjesto u anketi Discovery Channela "Najveći Amerikanci svih vremena". Međutim, istoričari poput Jeanne Theoharis i Jacquelyn Dowd Hall također primjećuju depolitizaciju naslijeđa MLK u kulturi sjećanja.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen