Dienstag, 8. August 2023

Održani “Susreti prijateljstva” u Blagaju

 









Kulturno umjeničko društvo Blagaj,sjajnom organizacijom i koreografijama, priredilo je nevjerojatnu noć u Blagaju kod Mostara, gdje je upriličeno 40. izdanje festivala “Susreti prijateljstva”. Bilo je pjesme, a prevladao je plesni ambijent, gdje su posjetiocimogli vidjeti nešto drugačije.

Publika je ispunila igralište Osnovne škole u Blagaju i mogli su vidjeti nastupe solista Alije Kasumovića i Hajre Šuta, te folklornih ansambala iz Turske i Palestine, te kulturno – umjetnička društva (KUD) “Karaula” (Karaula), KUD “Blagaj” (Blagaj), KUD “Mladost” (Kladanj), KUD “Rudar” (Lukavac), KUD “Podveležje” (Podvelež), KUD “Izvor 08” (Kiseljak), gradsku folklorni ansambl “Bugojno” (Bugojno) i folklorni ansambl “Neretva” (Jablanica).

Cjelovečernjoj zabavi prethodio je defile svih učesnika programa od Starog mosta u Mostaru, kroz Kujundžiluk, te ulicu Braće Fejića do trga Musala, ali i defile kroz blagajsku čaršiju.

Brojni turisti koji su se u vrijeme defilea zatekli u Starom gradu u Mostaru su s oduševljenjem ispratili učesnike festivala, te su mnogi iskoristili priliku za fotografisanje s njima. Takođe, za učesnike festivala, članovi kluba skakača u vodu “Mostari” izveli su dva skoka sa Starog mosta.

“Festival je protekao u najboljem redu, bolje od očekivanog, budući da smo se svi pribojavali olujnog nevremena. učesnici i posjetioci imaju samo riječi hvale, Naš festival je oduvijek bio rado posjećen svima, i naši gosti se ovde uvijek osjećaju kao kod svoje kuće”, rekao je nakon festivala za NovuSlobodu.ba  predsjednik KUD-a Blagaj Nihad Jašarević.

Tokom programa, smjenivale su se igre različitih podneblja, a najviše aplauza dobili su učesnici iz Palestine.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen