Freitag, 27. April 2018

Vraća se stari sjaj Partizanskom












fotografije: bljesak.info, 26. april 2018.

U toku su radovi na obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Radnici mostarskih preduzeća vrijedno rade na obnovi Partizanskog spomen groblja.
Najveći problem prilikom izvođenja radova vide u mostarskim vrućinama i zmijama s kojima se svakodnevno susreću. Unatoč tome, četkom i solnom kiselinom, vrijedno skidaju grafite i posljedice dugogodišnjeg nemara. Već sad se nazire stari sjaj koji je moguće uočiti s ulaza na Partizansko spomen groblje.
Tokom naše posjete, zatekli smo i nekoliko turista. Radnici kažu da su turisti tu svaki dan i da često dolaze u većim grupama.

Izdvojen novac iz Proračuna

Podsjećamo, Grad Mostar je za održavanje Partizanskog spomen groblja čišćenje i održavanje zelenila u ovogodišnjem Proračunu izdvojio 30.000 KM. Ranije je u krugu Partizanskog spomen groblja postavljena kućica za zaštitare i na koju su postavljene kamere. Pokretači projekta obnove ovog spomenika ranije su rekli kako će za obnovu biti potrebno manje od milion KM.

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović. Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa. Groblje je imalo 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine  je proglašen 2006. godine. 

(izvor:bljesak.info)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen