Donnerstag, 5. April 2018

„Mostarska liska“ od 20. do 27. aprila





15. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ od 20. do 27. aprila

U programu 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, ove je godine osam predstava. Festival se održava od 20. – 27. aprila, a sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.
Selektor festivala ove je godine bio Nedžad Fejzić, teatrolog, koji je ,od prijavljenih 46 predstava predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, u konkurenciju uvrstio sedam predstava, dok će posljednjeg dana festivala, 27. 4. biti izvedena predstava izvan konkurencije, u čast nagrađenih.
Predstave u konkurenciji Festivala: “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Sirena i Viktorija” Ferzeng teatra iz Beograda, “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar, “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.
Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala biće izvedena predstava “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino iz Zagreba.
“(…) Izbor predstava za 15. MFK „Mostarska liska 2018“ napravljen je na osnovu dva kriterija. Prvi, „opšti“ kriterij, prije svega, podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, uvjerljivost scenskog „glasa“ pozorišne predstave kao složene umjetnosti, da govore savremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se jednostavno tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i etiku, koje, dakle, promišljaju svijet u kojem nastaju. Prema tome, bez obzira što je riječ o Festivalu koji, prvenstveno, njeguje i afirmiše žanr komedije – koja, opet, jeste, naravno, podsjetimo se, „umjetnost poznatog“ ( J. Hristić) – selektorski izbor nastojao je, nadam se i dosljedno, izbjeći populistički, estradno-zabavljački recepcijski „horizont očekivanja“ tzv. „prosječnog gledaoca“ – ma štogod to značilo – i njegovog unaprijed potpisanog pakta, bolje reći, kapitulacije sa „lukavošću uma“ pisca, odnosno reditelja scenskih „sočinjenja“ za masovno emocionalno i intelektualno anesteziranje. Jer, njihova namjera i nije da gledaocu pruži ono što on ne zna i ne očekuje, već obrnuto: da gledaocu nudi što ovaj želi i očekuje, ono na šta je navikao. U ovakvim scenskim populističkim tvorevinama, po pravilu, materija koja je predmet spisateljsko-rediteljskog interesa ostaje neproblematizovana, jednostavno, jedan iluzionizam izdaje se za realizam.
Iz ovog „opšteg“ selektorskog/kritičarskog kriterija – ovogodišnja produkcija i predstave prijavljene na „Lisku“ su to naprosto omogućile i „otvorile“ izbornikovom oku – proistekao je, čini se, posve logično, i drugi, „specijalistički“ kriterij koji je, eto, i kumovao da se 15. MFK „Mostarska liska 2018“ odigra „uokviren“ sloganom Energija osporavanja: ko se to tamo smije?
U ponudi, u ovom svojevrsnom teatraskom marektu mogle su se, naime – bez obzira na njihove konačne domete, koji su, neosporno, različiti, i na njihove različite žanrovske i stilske predznake – izdvojiti predstave koje se – „iznevjeravajući“ narečenu populističku komediografsku matricu u kojoj se kroz lakokrile, sverazumijevajuće recepcijske rešetke „prepoznaje“ dobroznana, kroz različite stereotipe/simulakrume, panideološkom armaturom uobličena „slika svijeta“ – upuštaju u hrabro nastojanje da, kao smiješno i tužno ogledalo naših života, subverzivnim jezikom komedije/tragikomedije dovedu u pitanje, razobliče „istinu“ bolesnog društva i svijeta. Sjetimo se, i Vilijem od Baskervila u Ekovom romanu „Ime ruže“ tvrdi da istina ide u paru sa smijehom…”, iz izvještaja selektora Nedžada Fejzića:
Ulaznice za sve predstave su u prodaji. Cijena ulaznice za predstavu na festivalu “Mostarska liska 2018” je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala “Mostarska liska” je 50 KM.
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen