Donnerstag, 5. April 2018

Ploča s najljepšim stihovima mostarskih pjesnika





Svečano otkrivanje ploče s najljepšim stihovima mostarskih pjesnika upriličena je u srijedu u okviru manifestacije ”Dani Karađoz-begove medrese”.
Na projektu su učestvovali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Pedagoški zavod Mostar, Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Karađoz-begova medresa.
Direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek rekao je kako ploča sadrži stihove mostarskih pjesnika, a njom se obilježava i ispraćanje 20. generacije maturanata Karađoz-begova medresa.
“Zajednička ekipa istaknutih stručnjaka za književnost odabrala je stihove kojima želimo skrenuti pažnju na vrijednost knjige, čitanja i na vrijednost pjesnika s područja grada Mostara”, kazao je Tulek.
Dodao je kako ploča sadrži različite stihove iz različitih istorijskih vremena, te iz različitih naroda koji žive na ovom području.
Tulek je istakao kako se na ploči nalaze stihovi pjesnika koji su obilježili u različitim epohama dio istorije književnosti na području grada Mostara, a neki od njih su Osman Đikić, Vladimir Vlado Puljić, Hamza Humo, Alija Kebo …
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović je rekao kako ministarstvo uvijek podržava kvalitetne projekte.
“Ovo je ploča s istorijskim pregledom mostarski pjesnika i ovdje se mogu pročitati najljepši stihovi o Mostaru”, istakao je.
Ministar je zahvalio svim stručnjacima koji su se uključili realizaciju projekta ove ploče, koja će ostati za buduće generacije, a koja će sa svojim natpisom davati sliku jednog Mostara kroz stoljeća.
Uz otkrivanje ploče, održano je i PISA testiranje na kojem je prisustvovao i ministar Hadžović.
Tim povodom, ministar Hadžović je rekao kako je danas istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, jer se prvi put u povijesti provodi PISA testiranje na području BiH.
“PISA je jako bitna, zato što se ocjenjuje naš obrazovni sustav, a rezultati tog testiranja će nam dati određene smjernice, uputstva kako bi neke stvari trebali promijeniti, te neke stvari učinili boljim u našem obrazovnom sistemu”, kazao je Hadžević.
Inače, PISA (Programme for International Student Assessment) najveće je međunarodno istraživanje učeničkih postignuća u području čitanja i matematičke pismenosti i pismenosti prirodnih nauka.
(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen