Naučna istraživanja su pokazala da je
kopriva djelotvorna i kod proljetnih alergija
Koprivu (Urtica dionica) neki
stručnjaci nazivaju i najvrednijom biljkom na svijetu, jer je njen
izuzetan sastav lijek za mnoge bolesti.
Iako žare i peckaju kožu, tamnozeleni
listovi koprive kuhanjem postaju meki i izuzetno ljekoviti, a slična
svojstva imaju i korijen i sjeme.
Kopriva se koristi kao lijek za
čišćenje krvi i protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose,
reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu,
nesanice, nervoze...
Odličan diuretik
Stimuliše rad jetre i pankreasa,
odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća
snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih
materija iz organizma. A zbog
zavidnog sadržaja hlorofila, pomaže
obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje
kiseonika u mozgu.
Zbog vitaminske i prehrambene
vrijednosti kopriva se smatra izuzetno zdravom i korisnom. Sadrži
mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata, masti. Od minerala ima
kalcijum, fosfor, željezo, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K,
karoten, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin. Ona je bogatiji izvor
vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka, ali iako je pravi
mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno
zastupljena.
Mladi listovi koprive po ukusu
podsjećaju na špinat. Ali kopriva sadrži pet puta više kalcijuma
i šest puta više vitamina C od špinata.
Sjeme ima aromu koštunjavog voća,
koja postaje intenzivnija kada se sjemenke isprže. Cvjetovi su
također jestivi i veoma su aromatični.
Čaj od koprive se sprema tako što se
puna supena kašika, dobro oprane i sitno isjeckane koprive prelije
ključalom vodom i ostavi da odstoji minut do minut i po. Pije se
mlak u malim gutljajima. Za
samo nekoliko dana svako ko pije ovaj
čaj osjećaće se bolje i snažnije, jer ovaj napitak veoma prija
žuči, bubrezima i jetri.
Štiti od anemije
Naučna istraživanja su pokazala da je
kopriva djelotvorna i kod alergija u vezi sa dolaskom proljeća. Ali
prije nego što počnu da koriste sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa
alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.
Zbog velike količine kalijuma, kopriva
djeluje diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih
puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu. Željezo u čaju od
koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava
organizmu snabdijevanje kiseonikom i štiti od anemije.
Kao čistač krvi, čaj je koristan i
za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u
ustima, afti ili upala desni. Podstiče i obnovu ćelija, pa se
preporučuje kod istrošene hrskavice. Kao lijek za probleme želuca
i jetre, čaj treba da se priprema od cijele biljke.
(oslobodjenje)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen