Montag, 23. April 2018

Kopriva čisti organizam



Naučna istraživanja su pokazala da je kopriva djelotvorna i kod proljetnih alergija

Koprivu (Urtica dionica) neki stručnjaci nazivaju i najvrednijom biljkom na svijetu, jer je njen izuzetan sastav lijek za mnoge bolesti.
Iako žare i peckaju kožu, tamnozeleni listovi koprive kuhanjem postaju meki i izuzetno ljekoviti, a slična svojstva imaju i korijen i sjeme.
Kopriva se koristi kao lijek za čišćenje krvi i protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice, nervoze...



Odličan diuretik

Stimuliše rad jetre i pankreasa, odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. A zbog
zavidnog sadržaja hlorofila, pomaže obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.
Zbog vitaminske i prehrambene vrijednosti kopriva se smatra izuzetno zdravom i korisnom. Sadrži mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata, masti. Od minerala ima kalcijum, fosfor, željezo, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin. Ona je bogatiji izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka, ali iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.
Mladi listovi koprive po ukusu podsjećaju na špinat. Ali kopriva sadrži pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od špinata.
Sjeme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se sjemenke isprže. Cvjetovi su također jestivi i veoma su aromatični.
Čaj od koprive se sprema tako što se puna supena kašika, dobro oprane i sitno isjeckane koprive prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji minut do minut i po. Pije se mlak u malim gutljajima. Za
samo nekoliko dana svako ko pije ovaj čaj osjećaće se bolje i snažnije, jer ovaj napitak veoma prija žuči, bubrezima i jetri.



Štiti od anemije

Naučna istraživanja su pokazala da je kopriva djelotvorna i kod alergija u vezi sa dolaskom proljeća. Ali prije nego što počnu da koriste sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.


Zbog velike količine kalijuma, kopriva djeluje diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i sprečavanja nastanka kamena u bubregu. Željezo u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdijevanje kiseonikom i štiti od anemije.
Kao čistač krvi, čaj je koristan i za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Podstiče i obnovu ćelija, pa se preporučuje kod istrošene hrskavice. Kao lijek za probleme želuca i jetre, čaj treba da se priprema od cijele biljke.
(oslobodjenje)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen