Montag, 2. April 2018

Tamo gdje živimo: Sokak zvijezda









Ako nekog danas upitate za Sternengasse u Kölnu, odmah će reći: „Jasno, to je tamo gdje je zgrada Telekoma“ Pri tome, 206 metara duga uličica, ili sokak, kako bi se to kod nas reklo, je sokak sa najbogatiji istorijom i slavnim nekadašnjim adresama ovog grada.
Sokak je bio igralište djetinjstva za slikara Peter Paula Rubensa. Nekadašnja francuska kraljica Maria de Medici u tom sokaku je provela njene poslijednje dane. A Ludwig van Beethoven ovdje je debitirao 26. marta 1776. godine.

Uličica svoje ime zahvaljuje dvjema kućama koji u svom nazivu imaju riječ „Stern“ (zvijezda). Daleke 1296. godine dominikanski brat Hermann Sterre kupio je Kuću na uglu Nr. 1, koja je nosila broj 1307 poznata pod latinskim imenom „ad stellam“ (Prema zvijezdama).
Ovdje je 1571. godine izbjegla holandska familija Jakoba Henota i od kuće napravila ugodno svratište i prenoćište. Njegova kćerka Katharine Henot je kasnije, nakon bezbrojnih intriga, spaljena kao vještica na groblju Melaten.
Kuća“Zum goldenen Stern“, Nr. 3 (Kod zlatne zvijezde) potiče iz 14. stoljeća. Godine 1412. tu je počela sa radom pivnica „zu den Bretzen“ koja se kasnije zvala „Im St. Peters“. U ovoj kući je u 19. stoljeću stanovao fabrikant Franz Clouth koji je 1862. godine osnovao fabriku gume i gumenih proizvoda. Četiri godine kasnije preselio je u dio grada Nippes, u kojem se nalazila fabrika. Međutim, godinama je fabrikant iz kuće u Sternengasse svako jutro jahao na konju do njegove fabrike.
U kući Nr. 9 Marie Farina je 1855. osnovala njenu parfimeriju, a veliku pozornost je izazivala i kuća Nr. 10 koja je bila u vlasništvu gradonačelnikove familije Hilderband Suderman, koja je udomila familju Rubens. Otac familije Jan Rubens bio je protestanski porotnik i sa familijom je morao izbjeći iz Antwerpena u Belgiji. U ovoj kući u Koelnu na svijet je došao njegov sin Peter Paul Rubens, 29. juna 1577. godine, kasnije svjetski poznati slikar. Kada je otac umro 1587. godine, majka se sa djecom vratila u Antwerpen 1589. godine.
Dobrih 40 godina kasnije francuska kraljica Maria de Medici je od strane kardinala Richelleua protjreana iz Pariza. Preko Dovera je 12. oktobra 1641. godine stigla u egzil u grad Koeln. Grad joj je u kući „zum Paradies“ (U raju) u Bruckenstrasse dodijelio jedan lijep stan. Ona se požalila na skromnost smještaja, te je 18 novembra 1641. godine preselila u Sternengasee u kuću Nr. 10. Tu je živjela vrlo kratko. Umrla je u siromašnim uslovima 3. jula 1642. godine.
Kada je pjesnički bard Johan Wolfgang Goethe 24. i 25. jula 1774. godine prvi put došao u Koeln, odmah je otišao u Sternengasse, kako bi pogledao i divio se jednoj slici francuskog baroknog majstora Charles Le Bruna iz 17. stoljeća, koja je prikazivala odavno preminulog Everharda i Anu mariu Jabach sa njihovih četvoro djece.
U kući Nr. 12 svoj prvi nastup kao pijanista, 26. marta 1776. godine, imao je Ludwig van Bethoven. Njegov otac je najavio prvi nastup njegovog šestogodišnjeg sina. A ustvari, Ludwig je tada već imao osam godina, što je prisutnoj publici u „Academia Saal“ bilo sasvim svejedno.
Tada je malom Beethovenu proreknuta slavna budućnost, što se i ostvarilo...
(express)
Smail Špago


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen