Mušmula je voćka
koju mnogi nikad nisu vidjeli, a
kamoli jeli, iako raste i u BiH
Neke vrste voća i neke autohtone
bosanske sorte jabuka, krušaka i šljiva postaju sve rijeđe, a
mlađe generacije i ne znaju da to voće postoji i o čemu se radi .
To je prava šteta jer neke od ovih voćaka imaju izvanredne
nutricione, estetske i aromatske kvalitete i zaslužuju, ako ništa
da budu sačuvane da ne izumru sasvim. Nabrojaću ovdje neke vrste i
sorte, idati linkove gdje se o njima može više pročitati.
Manje poznate voćke:
šeftelije
Šeftelija (Prunus persica),
opisana u pjesmi “Haj ja prošetah šefteli sokakom” je u stvari
bosanska breskva. Stablo je omaleno, plodovi malo manji nego kod
mediteranske breskve, sličnog ukusa,
sazrijevaju u jesen, umjesto u rano ljeto kao prave breskve.
Ima izrazito lijep cvijet bijelo-ružičaste boje u proljeće. Obično
se uzgaja u blizini kuće, jer kad cvijeta služi kao lijep ukras, a
kasnije daje ukusne plodove.
Sadnice se dobijaju
od košpica, nalaze se u saksijama tako da se mogu saditi
tokom cijele godine.
Oskoruša (Sorbus Domestica) je
slična kruški, plodovi su joj braon boje, sitni i trpki. Oskoruše
stajanjem postaju ukusne za jelo. Spominje
još u antičko doba, kada nalazimo i prve
upute o uzgoju oskoruše, te
način dobijanja vina isirćeta od oskoruše. Početkom
osamnaestog stoljeća bilo je poznato 27 sorata oskoruše!
mušmule
Mušmula (Mespilus Germanica)
ima sitne braon plodove i kad plodovi “ugnjile” postanu jestivi.
U narodu je poznata
i pod imenom divlja kruškica. Rasprostranjena je kao divlji
listopadni grm, visine od dva do pet metara, ili kao kultivirano
stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.
Potiče iz
jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Evropu,
najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po
cijeloj Europi. Mušmula je voće u kojem su znali uživati stari
Asirci i Babilonci, a i Shakespeare je našao
mjesta za mušmulu i njegovoj ljubavnoj prili o Romu i Juliji. U
poslijenjih stotinjak godina postaje zapostavljena uvođenjem
pomofnog voća, povrća i začina. Breba se vrši u kasnu jesen,
nakon prvih mrazeva, nakon što lišće potpuno opane sa stabla, a
jedu se tek nekoliko sedmica nakon branja, kada fermentiraju i
postane mekane.
džanarike
Sorte šljiva: Pored najčešće
sorte požegače u Bosni imamo turgulju ( krupna okrugla rana modra
šljiva), bjelicu, džanariku, piskavica, trnošljivu.
starinska sorta jabuka
Sorte jabuka: cvjetaca (mirisna,
zuta), šarenika (rana mirisna sorta sa crvenim meridijalnim
prugama), petrovača (rana slatka jabuka), senabija ( mirisna sorta),
lederica (liči na krompir), zečuša (raspljoštena, šarena),
lijepocvjetka (cvjetaca), jedna od starih sorti jabuka te mnoge druge
(vidi ovdje)
jeribasma
karamanke
takiše
Sorte krušaka: jeribasma (sočna
kasna sorta), karamanka ( crvena sočna sorta), takiša (manji
okrugli trpki plodovi, ukusni kad ugnjile).
(djelimično
prenešeno sa bloga Leteći Holandjanin)
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen