Samstag, 28. April 2018

Taj čudesni svijet: Zaustavljeni momenti


Varnice na asfaltu. Tokom kvalifikacija za trku Formule 1 u Shanghaiju, Holanđanin Max Verstappen pokazao je svoju agresivnu stranu. Tokom trke, upravo ta osobina mu je bila sudbina, Kolidirao je sa Sebastianom Vettelom.


Rano ljeto je pokazalo svoje lice širom Evrope. U Manchesteru jedan dječak traži osvježenje među vodoskocima u parku. Temperature su se prethodnih dana u Londonu popele i do 28. podioka, što nije zabilježeno od 1949. godine.


Istovremeno, u Pjongjangu u Sjevernoj Koreji žene polažu cvijeće pred statue očeva države Kim Il Sunga i Kim Jonga II. Sve se dežavalo povodom obilježavanja rođendana Kim Il Sunga, a hiljade građana su dvojici predsjednika odale počast penjući se na brijeg Mansu, noseći njihove slike.


Na drugoj strani, u Breck sur Meru, takođe, u Sjevernoj Koreji, održan je međunarodni festival zmajeva. Učesnici su puštali svoja umjetnička djela da slobodno lebde na vjetru.


Slike iz Sirije su nam poznate iz naše bliske prošlosti. Djeca se igraju ispod ruševina zgrada, na olupinama automobila u porušenom gradu Duma. U okolnim mjestima oko grada Damaska, vladine trupe su već napustile istočne dijelove mjesta.


U Parizu su protestvovali zaposleni željezničari. Jedan aktivista je bacio bombu sa suzavcem. Prema nekim podacima, na ulicama se našlo oko 15 hiljada demonstranata, koji se protive reformskim planovima predsjednika Macrona.


U italijanskom gradu Pesaro održava se svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici. Interesantna fotografija je napravljena tokom vježbe jedne gimnastičarke, dok je pokazivala svoje mogućnosti.


U Katmanduu u Nepalu, povodom majčinog dana, žene provode ritualno kupanje u jednom jezeru. Ovo pranje služi u svrhu sjećanja na njihove već preminule majke.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen