Donnerstag, 26. April 2018

Posjeta restaurisanom baroku


Šest godina trajala je restauracija Opere u Bayreuthu u Njemačkoj i posjetiocima ponovo otvorila svoja barokna vrata.
Istorijsko građevinsko djelo, nakon restauracije, djeluje svjetlije. Osim toga, rekonstruisane su veličanstvene barok kulise, vjerne originalu iz 1748. godine. Atmosfera podsjeća na vremena grofice Wilhelmine (1709. – 1758.), koja je bila muzički i teatarski entuzijasta, a ovu opersku kuću je dala urediti povodom svadbe njene jedine kćerke sa Herzogom od Wurttemberga. Ovaj u svijetu jedinstveni teatar iz 18. vijeka je 2012. godine proglašen UNESCO-ovom svjetskom baštinom, a to je bio razlog ovako duge restauracije. Pokrajina Bayern je u rekonstrukciju investirala 29,6 miliona eura.
Nova zavjesa na pozornici je rekonstruisana prema originalnoj zavjesi iz 1748. godine.
Tri reda loža su nekada određivale položaj u društvu. Plemstvo je sjedilo gore, a narod dole. Na gornjoj loži je bilo uređena kraljevska loža, sa koje su se vidjela sva dešavanja u sali.
Skulpture iznad pozornice podignute su u čast dinastije Hohenzollern,
Na novom otvorenju, koje je obavljeno 14. i 15. aprila ove godine, izvedena je italijanska opera „Artaserse“ Adolpha Hassea, kao i nekada, za svečano otvaranje opere 1748. godine.
U sklopu novootvaranja, priređene su posjete sa vodičima, radionice i predavanja. Novost su svakako multimedijalne instalacije, koje posjetiocima približavaju vremena u kojima je objekat nastao.
U Bayreuthu, koji se još zove i Wagnerov grad, po Richardu Wagneru, i njegovog Festivalskog teatra, ova Opera je druga velika kulturna atrakcija.
(focus)
 Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen