Samstag, 28. April 2018

Obnavlja se Partizansko groblje u Mostaru - Sve se sprema za 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom


























(tekst koji slijedi, sa fotografijama u prilogu, objavljen je na portalu klix.ba dana 27. aprila 2018.)

Mostarsko Partizansko spomen-groblje, zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će ponovo zablistati u svojoj monumentalnoj ljepoti. Radnici mostarskih preduzeća naporno rade na procesu obnove i dovođenja ovog vrijednog objekata u stanje kakvo je primjereno današnjem vremenu.

Radnici JP Parkovi rade na uređenju zelenih površina i okruženja spomenika. "Građevinar Fajić" radi na rekonstrukciji samog spomenika, kamene ornamentike. Ispod mlazeva vode i kiseline nestaju uvredljivi grafiti, a dosta je kamenih dijelova koje je potrebno rekostruisati.
Radnici preduzeća "Dema&S", specijaliziranog za elektro instalacije, rade na instaliranju rasvjete i video nadzora te potrebnih elektro instalacija. Ranije je postavljena i kućica za zaštitara e pripadajući video nadzor na ulaznom dijelu objekta.
Alija Behram, predsjednik udruženja Mostarski krug, kaže nam kako su se s Centrom za mir, na poziv Radmila Brace Andrića, prije njegove smrti, uključili u proces obnove Partizanskog spomenika.
"Andrić je bio predsjednik odbora za podršku obnove i nama je predao kompletnu dokumentaciju koju je posjedovao, sve što je imao o Partizanskom groblju te cijelu korespodenciju za dvanaest godina koliko je odbor postojao. Obzirom da je to nacionalni spomenik BiH, mi smo pozvali državne institucije da urade nešto, a shodno zakonu Vlada Federacije je jedina nadležna za kompletnu prezentaciju, čuvanje, fizičku zaštitu i obnovu", kaže Behram.
Behram dodaje da je Grad Mostar odgovoran za čišćenje, da ga nudi u sklopu svoje turističke ponude te da brine o njemu, a ne kako je bilo do sada. Nakon dvanaest godina Partizanski spomenik je ponovo ušao u budžet Grada Mostara, koji je za ovu godinu obezbijedio je trideset hiljada KM za održavanje spomenika, čišćenje i uređenje zelenih površina.
"Na naš poziv u novembru su u Mostar došli premijeri Novalić i Zvizdić te obećali da će uraditi sve kako bi se spomenik obnovio. Nakon toga formirana je jedna grupa koja je svakodnevno na vezi i pozvani su prijatelji projekta da pomognu. Na objektu su već zaštitari, instalirana je kućica i već je jednim dijelom objekat osvijetljen", pojasnio je Alija Behram.
Behram nam kaže i kako su devastacije bile ogromne, kako je potrebno zamijeniti 350 kamenih cvjetova.
"Po mojoj procijeni do 9. maja uz Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom Partizansko groblje će biti vraćeno građanima i otvoreno za turističku ponudu. Mi zagovaramo da baš 9. maja na Partizanskom groblju obilježimo Dan pobjede nad fašizmom", najavio nam je Behram.
Partizansko groblje remek djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.
Projektom izgradnje spomenika je bilo predviđeno 810 grobnih mjesta, ali je prikupljeno je samo 560 ostataka poginulih boraca, od čega je 8 narodnih heroja. Njihovi ostaci su položeni u betonske komore, ispod grobnih obilježja, dok su kosti iz zajedničkih grobnica položene u spomen-kosturnicu u polukružnoj niši u kojoj se polažu vijenci. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća starog grada.
Poslije posljednjeg rata spomenik prolazi konstantne devastacije i biva poligonom političkih prepucavanja te višestrukih najava obnove i sanacije. Donacijom norveške Vlade spomenik je dijelom saniran 2008. godine.
(klix.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen