Dienstag, 3. April 2018

Fotografija je važna u procesu sjećanja



Modul memorije

Ron Haviv: Fotografija je važna u procesu sjećanja

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba, dana 3. aprila 2018. godine)

Poznati fotoreporter, svjedok brojnih ratnih žarišta, Ron Haviv danas je sa saradnicom Lauren Walsh na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu održao predavanje o temi "Biography of a photo".
"Biografy of Photo" je dokumentarac koji daje objašnjenje o dvije Havivove fotografije, jedne iz Panama Cityja 1989. godine i jedne iz Bijeljine iz 1992. godine.
Kroz ovaj film Haviv i Walsh pokušavaju između ostalog istražiti utjecaj ovih fotografija na društvena zbivanja te pronaći odgovor na pitanje koja je uopšte moć fotografije.
Govoreći o ulozi koje su njegove fotografije imale na Haškom sudu, on je naglasio da su njegove fotografije doprinijele osuđivanju ratnih zločinaca zato što su predstavljale vizuelni dodatak svjedočanstvima žrtava, te da su jako važne zbog prizora koje sadržavaju.
"Lično mi teško pada s obzirom da nisam u mogućnosti, u ulozi koju zauzimam, pomoći tim ljudima u tom trenutku", kaže Haviv govoreći o emotivnoj strani posla.
Predavanje je održano u okviru programa Modul memorije Festivala MESS.
Ron Haviv je Amerikanac, rođen 1965. godine. Svjetski je poznat i nagrađivani fotoreporter koji svojim radom promoviše humanost i ljudska prava i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice.
Njegove fotografije su prvorazredni historijski dokumenti.
Dokumentirale su svirepost kojoj su bili izloženi građani Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja zahvaćenih ratom, te nastajale u nadi da će izazvati reakciju koja bi dovela do okončanja stradanja.
(FENA)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen