Sonntag, 15. April 2018

Negdje daleko: Blaga južnog dijela Kube










Ljubitelje prirode i istorije privlači južna strana Kube.
Kuba ima više od 400 plaža sa bijelim pijeskom, koje se nalaze uz južnu obalu ovog ostrva.
Istovremeno, Kuba je mjesto na kome se nalazi sedam lokacija svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Skoro četvrtina ove zemlje je zaštićena, uključujući i sedam rezervata biosfere i sedam nacionalnih parkova. Zbog toga, sve više turista kreće u posjetu istorijskim gradovima Kube, a Trinidad se smatra najbolje očuvanim kolonijalnim gradom na zapadnoj hemisferi i vrlo često ga nazivaju muzej na otvorenom. U ovom gradu nalazi se veliki broj nekadašnjih vila i palata izgrađenih na bogatstvima šećerne trske tokom 18. i 19. vijeka. Susjedni gradovi Valle de los Ingenios i Valley of the Sugar Mills su, takođe, pos zaštitom UNESCO.
Sa crkvama u španskom stilu, rešetkama od kovanog željeza, kaldrmisanim ulicama ispunjenim zvucima lokalnih mjuzičara koji igraju salsu, Trinidad se smatra draguljem kolonijalne arhitekture. Osnovan je 1514. godine od strane španskih osvajača, i čini se kao da je grad ostao zamrznut u proteklih 500 godina, savršeno sačuvavši istoriju.
Ovaj istorijski dragulj okružen je prirodnim atrakcijama, zahvaljujući lokaciji uz Karipsko more, a na padinama planinskog područja Sierra del Rscambray. Južno od Trinidada leži Playa Ancon koju smatraju majboljom plažom južnog dijela Kube. Većina plaža nalazi se u zalivu Casilda, i svaka pruža izvanredne uslove za ronjenje i podvodne sportove. Za to je posebno pogodan zaliv Pay of Pigs, poznat iz ne tako davne istorije Kube iz 1961. godine. U ovom zalivu je moguće ronjenje uz vidljivost čak do 20 metara dubine.
(thestar)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen