Sonntag, 15. April 2018

Neko drumom, neko šumom






Boravak u četinarskim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanjem
Zdravstvene tegobe koje najčešće pogađaju modernog čovjeka, koji i živi u urbanoj sredini su bolesti nekretanja u koje spadaju kardiovaskularne bolesti, gojaznosl. visok krvni pritisak, stres, depresija, napetostiukooenost vrata i mišića, kratkovidost.
Boravak u prirodi blagotvorno utječe na zdravlje, ali malo ljudi zaista zna koliko je dobra šetnja čumom i boravak u šumama. Šume su pluća" naše planete, a osim što pročišćavaju zrak, sprečavaju erozije tla te održavaju klimatske uvjete stabilnim.
Boravak u četinarkim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora. jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje. Zrak je u njima pročišćen. Naime, eterična ulja iz cmogončnog drveća uništavaju mikroorganizme, stoga u ovim šumama sprečava infekcije dišnih puteva i liječi već postojeće.
šetnja šumom besplatna je i djelotvorna terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodat boravka u šumi. kretanje uz udisanje čistog zraka, kao i smirenje uma, gledanje na daljinu, povoljno utječu na cjelokupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čovjeka postati oaza mira.
(zdr)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen