Sonntag, 1. April 2018

Joshua pobijedio Parkera na poene




Britanski bokser u superteškoj kategoriji Anthony Joshua (21-0, 20 KO) pobijedio je Novozelanđanina Josepha Parkera (24-1, 18 KO) jednoglasnom odlukom sudija (118-110, 118-110 i jednom neriješeno 119-109).
Ovom pobjedom, Joshua je ujedinio tri od četiri abecedna naslova prvaka u teškoj kategoriji WBA, IBF i WBO pojaseve, uz minorni IBO, Jedini preostali relevantni naslov, onaj po verziji WBC drži  Amerikanc Deontay Wildera (40-0, 39 KO).
Iako je pobijedio, Joshua nije oduševio 78.000 navijača na Principality stadionu u Cardiffu. Od čovjeka koji je rušio sve dosadašnje protivnike očekivao se nokaut, lakša i uvjerljivija pobjeda, a dobila se oprezna borba, u stilu nekadašnjag šampiona Wladimira Klitschka.
Joshua je nametnuo svoj prednji lijevi direkt, tu i tamo povezao pokoji aperkat ili kroše, ali je tokom čitavog meča pazio na odbranu. Krajem meča je bio u prilici da ide na nokaut, ali se nije upuštao u nepotrebni rizik.
Prema neslužbenim informacijama, Josua je u ovom meču zaradio 20 miliona funti, a Parker oko 13 milijuna funti. Sve u svemu, veliki novac za premalo zabave za toliki broj gledalaca na stadionu i pored malih ekrana širom svijeta.
Odmah nakon meča bilo je jasno protiv kog Anthony Joshua želi boksovati u narednom meču. Direktno na ringu prozvao je ime vlasnika WBC pojasa Deontay Wildera, koji drži svjetski naslov po WBC verziji, jedinom pojasu koji nedostaje Joshui da postane apsolutni profesionalni prvak svijeta.
Ako u bliskom periodu ne dođe do dogovora s Wilderom, sljedeća najrealnija opcija je borba protiv bivšeg WBA svjetskog prvaka Rusa Aleksandra Povetkina, koji je u jednoj od uvodnih borbi uoči dvoboja Joshua – Parker nokautirao Britanca Davida Pricea.
(sport)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen