Donnerstag, 26. April 2018

Izložba fotografija iz monografije „Kamenim tragovima“



Bosna i Hercegovina 1908 - 2008, Fotografije iz monografije "Auf steinernen Spuren/Kamenim tragovima"

Berlin 4. maja 2018. godine

Od fotografija iz monografije „Kamenim tragovima“ prvi put će biti napravljena jedna izložba.
Dvojezična monografija, projekt Udruženja Kulturfocus e.V iz Frankfurta na Majni, nastala u povodu stote godišnjice putovanja austrijskog oficira Emila Balcareka kroz Bosnu i Hercegovinu 1907/1908. godine.
Balcarekovim tragovima kroz gradove Tuzla, Zvornik, Kalinovik, Travnik, Vranduk, Sarajevo, Mostar – tačno sto godina kasnije, u ljeto 2008, tada fotografisana mjesta pronađena od strane umjetnika Sladjane Paškalj i Radenka Kosića i sa istog mjesta ponovo fotografisana. Oni su pokušali osjetiti vremensku i prostornu povezanost i to povezati kroz fotografiju. Rezultat je jedinstveno slikovito svjedočanstvo ne tako davne, ali i burne istorije ove zemlje na Balkanu, koje predstavlja njen kontinuitet i promjene. Izložba predstavlja sedam odabranih parova sfotografija po sistemu „nekad i sad“. Pojedine fotografije iz monografije će biti dodatno prikazane kroz projekciju slajdova.

Izložba će se održati u petak 4. maja 2018. godine, od 18:00 do 21.00 sati u prostorijama „südost Europa Kultur e.V.“ , Großbeerenstrasse 88 u 10963 Berlin, Njemačka.



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen