Mittwoch, 5. Oktober 2022

Uz Svjetski dan učitelja, 5 oktobra

 



Osrednji učitelj govori; dobar učitelj objašnjava; nadređeni učitelj demonstrira; veliki učitelj nadahnjuje.” – William Arthur Ward.


Svjetski dan učitelja/nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.

Svjetski dan učitelja/nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Dan učitelja obilježava se u više od 100 zemalja svijeta.

Šta učenicima predstavljk učitelj, nastavnik? Koliko on ima uticaja na razvoj karaktera učenika, kao samostalnih i sposobnih ličnosti?

Prije svega, nakon roditelja, odnosno staratelja, učitelj je osoba na koju se učenici oslanjaju kroz djetinjstvo, neko ko provodi mnogo vremena sa svojim učenicima i ko ih veoma dobro poznaje. Učitelji su upravo oni koji nas uče naša prva slova, brojeve i pripremaju nas za dalje školovanje, pomažu nam da se osamostalimo u „svijetu odraslih“. Oni su ti koji nas uče razlike između tačnog i pogrešnog, dobra i zla. Šta učiteljima znači ovaj dan, nazvan i posvećen njima? Ovo nije samo neki neradni dan, to je dan kada učitelji širom svijeta imaju pravo biti ponosni na njihov trud i rad, prisjetiti se koliko su generacija podučavali, koliko uspješnih ličnosti su naučili njihova prva slova, brojeve. To je dan kada se slavi uspjeh učitelja, a svaki učitelj je uspješan sam po sebi, ako je nadahnuo jedan mladi um da se trudi, uspijeva i bori za ono što je pravo. Iako svaki od njih ima drugačiji pristup i način komunikacije sa učenicima opet uspijeva doprijeti do većine njih i nadahnuti ih da čine velike stvari, jer to je generacija koja nastavlja naslijeđe njima ostavljeno.

Zato, za Dan učitelja želimo da se zahvalimo svakom učitelju, nastavniku i profesoru za njegov trud i zalaganje.

(izbor)

na slikama: 

Prvi razred osnovne škole, Treća osnovna škola Mostar, školaka godina 1957/58.

Dvadeset godina mature, sa razrednicima, 1989. godine

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen