Mittwoch, 12. Oktober 2022

Stare slike pričaju - Spašavanje lasta, oktobar 1974.

 


Kada se termometar ovih zlatnih oktobarskih dana podigne na preko 20 stepeni, teško je zamisliti koliko je ozbiljna bila jesen oktobra 1974. godine. U to vrijeme u Njemačkoj i Švicarskoj je bilo toliko hladno da laste više nisu mogle samostalno letjeti do svojih zimovališta. Uginule su stotine hiljada životinja. Aktivisti za prava životinja tada su organizirali neviđenu "Kampanju zračno most za laste" u kojoj su učestvovali i Bundeswehr i Lufthansa, koji su se pobrinuli da se više od milion ptica doveze na sunčani jug avionom, automobilima i vozovima.

Pored sjeverne Italije i južne Francuske, odredište deportacije ptica bio je i Ticino, najjužniji švicarski kanton, kao što je prikazano na fotografiji.

Kada je mašinovođa Alberto Scacciati otvorio jednu od kutija sa vrijednim tovarom na željezničkoj stanici Belinzona, glavnom gradu Ticina, prije 48 godina, izgledao je malo napeto. Je li to bio strah da nisu sve ptice preživjele putovanje? U stvari, hiljade životinja je uginulo tokom prvih transporta. Ali možda ga je samo obuzelo lepršavo uzbuđenje, kada su laste ovdje započele svoj zimski raspust. U svakom slučaju, bilo je toliko opuštajuće, kada su se laste same mogle vratiti nazad.

(welt)


Kada su laste putovale Lufthansom

Velika kampanja za pomoć lastavicama 1974 Bila je to vjerovatno najveća kampanja pomoći za zaštitu vrsta u istoriji NABU.

Kada je bezbroj lastavica bio iznenađen iznenadnim početkom zime u jesen 1974. godine, NABU je, zajedno sa mnogim drugim ljubiteljima ptica, osigurao transport više od milion ptica. Bila je to vjerovatno najveća kampanja pomoći za zaštitu vrsta u više od 100-godišnjoj povijesti NABU: kada su bezbrojene lastavice i druge ptice selice bile iznenađeni iznenadnim početkom zime u jesen 1974. Tadašnje njemačko udruženje za zaštitu ptica (DBV) - danas NABU - pobrinuo se zajedno sa mnogim drugim ljubiteljima ptica za transport više od milion ptica automobilim, vozom i prije svega avionom. Laste su potom ponovo puštene u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj.

(NABU)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen