Samstag, 15. Oktober 2022

Stare slike pričaju – U Cavern klubu 1961.

 


Prije 61 godinu nije bilo mobilnih telefona, kojima bi se mogle praviti fotografije. Podrumi poput "Cavern Cluba" u Liverpoolu bili su pretamni za analogne 35 mm kamere tog vremena. 

Tada nije ni bio običaj da se bilo ko slika na koncertu, kao što niko nije prisilno bilježio gde se nalazi i šta jede i slično

Fotografije su bile dokumenti koji su prikazivali događaje, a ne status njihovog tvorca. Činjenica da bi fotograf ove rane slike Beatlesa, koja se iznenađujuće pojavila prošle sedmice, radije ostao anoniman nego postao poznat na Instagramu, izgleda ekscentrično u ovom digitalnom dobu.

Mora da je autor otprilike istih godina kao i pjevač u centru slike, koji svira bas gitaru i vrišti iza mikrofone, sada već 80-godišnji Paul McCartney.

Na fotografiji je najveći živi muzičar današnjice, a ako su izvori tačni, tada mu je bilo 19 godina. Paul Wane iz Tracks, britanske aukcijske kuće za muzičke memorabilije, poziva se na anonimnog fotografa koji mu je predstavio svoje slike sada, šest decenija nakon što su nastale.

Kao fan iz Liverpoola, a Beatlesi su mu se toliko dopdali, i ne samo da je redovno posjećivao njihove nastupe, već je činio sve, što je bilo moguće, da ih fotografiše u slabo osvetljenim salama. Istoričar Mark Levison datira fotografiju iz "Cavern Cluba" na jedan dan u julu 1961. godine. Lewisohn je prepoznaje po mršavim muzičarima (sa svirki u Hamburgu, na Reeperbahnu), po uličnoj odjeći (odjela su stigla ubrzo nakon toga) i frizure (glave pečurke su dobili tek nedeljama kasnije u Parizu).

Međutim, ako su drugi izvori tačni, Beatlesi su svirali u sali Literlend Town Hallu u julu 1961.

U novembru 1961. tek su se vratili u "Cavern". Ali kako god bilo: ova slika ima auru kakvu može imati samo u analognom izdanju i koja blista još jače, jer više nema negativa sa kojeg je napravljana samo ova jedna jedina kopija.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen