Freitag, 14. Oktober 2022

Čitav svijet je igralište

 


Sport je inspirisao ljude vjekovima i preko nacionalnih granica. Fotografkinja Hannelore Vandenbussche na svom putovanju je pronašla fascinantne tradicije širom svijeta.

Meksiko : Dok trče, mole se: Pripadnik plemena Tarahumara prelazi preko krševitih planinskih pejzaža da bi odao počast svojim bogovima. Često na tom putu ostaju danima.

Trkači iz plemena Tarahumara su po svojoj izdržljivosti među najboljim sportistima na svijetu. Tokom marša, muškarci šutiraju jednu loptu ispred sebe. Ona simbolizuje zemlju.



Kirgistan : Zlatni orao u Kirgistanu s poštovanjem se naziva božjom pticom. To je zbog njegovih izuzetnih sposobnosti: Dresirani zlatni orlovi su hiljadama godina lovili za ljude. Love zečeve, lisice, pa čak i vukove

Kirgiski konjanici izlaze u stepu. Zlatni orlovi stoje, smješteni na njenoj ruci i čekaju na znak da mogu poletiti u lov. Ptice grabljivice mogu da lete brzinom do 300 kilometara na sat.

Nomadi vjeruju da je časnije loviti životinje uz pomoć ptice grabljivice - nego oružjem.



Holandija : Fierljeppen je frizijska riječ, koja znači "daleko skočiti". Počeci ovog sporta leže nekoliko stoljeća unazad, kada su holandski farmeri koristili drvene motke za preskakanje brojnih jaruga i kanala na svojim poljima.

Okrenuti večernjem suncu: trening skakača u Lopiku, opštini u pokrajini Utrecht. Ysbrand Galama jedan je od najboljih sportista na posebno izgrađenim objektima za skakanje (gore). Mladi talenti se redovno priključuju treninzima (ispod)



Brazil : Iako je borba zmajeva zakonom zabranjena u Brazilu, ona ipak uživa veliku popularnost. Cilj igre je oboriti zmaja protivnika na zemlju presijecanjem njegovog konopca. Da bi to učinili, vlasnici svoga zmaja i konopac kojim ga upravljaju, posebno pripreme krhotinama razbijenog stakla.

Spremni za let: djeca iz favela Rio de Žaneira u nebo puštaju zmajeve koje su sami napravili.

Ove leteće objekte često prave od plastičnih kesa koje pronađu u smeću. Oštre ivice zmajeva i konopaca često dovode do ozljeda šake mladih pilota.



Finska : Narod Sami se naseljava u hladnim, negostoljubivim prostranstvima iznad Arktičkog kruga. Uzgajaju irvase više od 2000 godina. Za trke, Sami se smjeste na skije iza životinja i puštaju da ih one vuku kroz snježni krajolik. Irvasi mogu dostići brzinu i do 40 kilometara na sat.

Sezona trka traje od sredine februara do aprila. Trke se održavaju na zaleđenim jezerima, ili u ravnim područjima bez drveća. Vezane za stubove, životinje se odmaraju prije starta (desno).

Čak i najmlađi pobjednici dobijaju pehar kao počasnu nagradu.


Hannelore Vandenbussche je bila na putu pune dvije godine. Knjiga „Human Playground“, "Ljudsko igralište" pokazuje najupečatljivije slike njenog putovanja; a dokumentarni film se može pogledati i na Netflixu.

„Bez obzira koliko neki ljudi žive izolovano, ili kakva im je finansijska situacija – svi oni vole sport,“ kaže Vandenbussche. "Čini se da je želja za igrom u srži ljudskog bića."

Human Playground je praznik sporta. Knjiga ne krije njihove poteškoće, a prevladavaju lagani, razigrani motivi: let zmajeva preko krovova Rio de Žaneira, preskakanje motkom preko jaraka i brana u Holandiji, surfovanje na velikim talasima u Nazareu u Portugalu.

Vandenbussche već planira novu ilustrovanu knjigu; od decembra će ići u Boliviju, Indiju, Senegal i Južnu Afriku.

Put ka korijenima sporta za Hannelore Vandenbussche je tek počeo.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen