Freitag, 7. Oktober 2022

Svjedočanstva jednog puta

 




2200 kilometara dugi put Ring Road važi kao simbol budućnosti Afganistana. Slike sa putovanja cestom punom rupa.

Tokom dvije sedmice, naš tim je putovao 3.354 kilometra avganistanskim Ring Road putem, i sporednim putevima unutar ove države. Nakon početka gradnje 1950-ih, put je bio više puta oštećen i popravljan. Nedavno je bio ponovo oštećen, tokom borbi protiv američke okupacije.


U Sangi Siru u provinciji Kandahar, gdje je Mula Mohamed Omar osnovao talibanski pokret 1990-ih, muškarci sa turbanima sjede u hladu za vrijeme ručka. Vjerni pripadnici ovdje dolaze iz cijele zemlje, da se mole u džamiji, u kojoj je danas glavni imam Mualawi Hayatullah (drugi s desna).




Goveda i koze se prodaju na pijaci u Maimani. Godine suše su isušile pašnjake, a život u pretežno poljoprivrednoj zemlji je ugrožen.

Kamion vozi kroz udaljenu oblast na zapadu zemlje, natovaren gomilama plastičnih kanistera. Vozači kažu kako je u prethodnom režimu policija od njih tražila mito. Plate im nisu bile isplaćivane, a mito je bilo uobičajeno. Rečeno je da to nije slučaj pod Talibanima.

Talibanski borci patroliraju obilaznicom u blizini Maidan Shara, glavnog grada provincije Wardak. Dio ovog puta se smatra kapijom Kabula i bio je na meti talibanskih proizvođača bombi tokom godina ustanka protiv afganistanske vlade koju je podržavala SAD.

Provincija Wardak: Wahida, 30, rodila je svoje četvrto dijete u okružnoj bolnici Male Mohammad Chan. Za buduće majke, Avganistan je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu. Više od 600 od 100.000 žena umre prije ili tokom porođaja.

Provincija Balch: Homajun Moradi, 15, iz etničke manjine Hazara, sjedi u radnji svog oca i uči matematiku. Školski časovi mu za to nisu dovoljni.

Pokrajina Helmand: Sezonski radnici beru opijumski mak u blizini Gereschka. Nekoliko dana nakon ove slike, u aprilu, talibani su zabranili uzgoj, prodaju i konzumaciju unosnih korisnih biljaka.




Provincija Juzjan (Džuzdžan): Talibanski sud u Sheberghanu saslušao je čovjeka optuženog za prodaju alkohola. Prodaja je i ranije bila zabranjena, ali su Talibani pooštrili provođenje zabrane.

Rudari se tuširaju nakon posla u državnom rudniku uglja u provinciji Baghlan. Ekonomska kriza dovodi do toga da se mnogi ljudi, bez alternative ili iskustva, bave opasnim rudarskim poslovima.



Škola. U provinciji Wardak, djevojčice sjede zbijene u školi koju podržava strana nevladina organizacija. Takve škole su se pojavile u područjima pod kontrolom Talibana prije nego što su tvrdolinijaši ponovo preuzeli vlast 2021. Ukinuta međunarodna pomoć i zabrana daljeg školovanja za djevojčice ugrozili su budućnost škola.

Zdravlje. Doktorica Roschanak Wardak, 64, posjećuje porodilište u okrugu Sayyedabad južno od Kabula. Devedesetih je liječila izbjeglice iz građanskog rata u Pakistanu. Zatim se vratila u Avganistan kako bi učinila nešto po pitanju visoke stope smrtnosti djece i majki.


Žene u burkama čekaju ispred, od bombardovanja srušenih sudnica u provinciji Juzjan. Talibani su zabranili ženama mnoge državne poslove i zahtijevali od njih da se pokrivaju od glave do pete u javnosti. Čak i voditeljice vijesti moraju pokrivati svoja lica.



Talibanski borac Omar Chan Maslumyar, 40, čuva stražu ispred bivše policijske ispostave u blizini Maidan Schar u provinciji Wardak. Strastveni pjesnik recituje dugačke stihove, osuđujući poroke prethodne vlasti i veličajući Talibane.

Djeca. Abeda i njen brat Esanullah jašu kući na magarcu pored svetilišta Air Agha blizu Garmsira u provinciji Helmand. Prema Unicefu, Afganistan je najteže mjesto na svijetu za djecu, zbog visoke smrtnosti novorođenčadi, pothranjenosti, široko rasprostranjene gladi i seksualnog zlostavljanja.




Neasvaltirani dio Nacionalnog autoputa broj 1 prolazi kroz selo Busbai u provinciji Badghis, jednom od najsiromašnijih u zemlji. Azijska razvojna banka je trebala asfaltirati put ovdje prije mnogo godina, ali zabrinutost za sigurnost i nestašica snabdijevanja doveli su do zaustavljanja rada.

Stari grad Ghasni, glavni grad istoimene provincije i nekada centar moćnog islamističkog carstva, uništen je ratom i lošim upravljanjem. Većina stanovnika preselila se u novi dio grada, gdje svakodnevni život bolje funkcionira.

Jason Motlagh izvještavao je u septembru 2021. o podjeljenom Afganistanu nakon povlačenja američkih trupa. Fotograf Balaza Gardi je po prvi put posjetio Afganistan, tokom 2021.

Prenešeno sa National Geographic, njemačko izdanje.

Prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen