Sonntag, 2. Oktober 2022

Vrijeme jeseni, vrijeme kestena

 
Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje, miris koji evocira brojne uspomene iz djetinjstva. Kesteni su se pekli još u 16. stoljeću u Rimu, a ta tradicija postoji i danas. Mnogi bi se u Mostaru zasigurno složili da nema ljepšeg mirisa jeseni od Četinih pečenih kestenja. Kao što postoje majstori svakog zanata, tako je i Četa u gradu na Neretvi majstor za kestene.

Kad je u pitanju ova jesenska delicija, Četa nas nikada nije iznevjerio. Stoga vrijedi prošetati do ovog majstora za kestenje i počastiti se. Pitomi kesten je onaj koji jedemo, dok je divlji kesten poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Bjelančevine im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Odabir kestena

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo. Kestene treba čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti.

Kesteni kao lijek

Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Također, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovitom stolicom. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

(izvor:bljesak)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen