Dienstag, 18. Oktober 2022

Iz strane štampe, sa stranica NY Timesa – O Mostaru, perom i kamerom

 









The New York Times je 17. oktobra 2022. godine objavio jednu veliku foto-reportažu o Mostaru.

Mostar, iz serije ,, Svijet okom kamere''

"Da li su ovo najslikovitiji skokovi u vodu, s visine, na svijetu? Bacite pogled na jednu tradiciju u Bosni i Hercegovini, gdje su stotinama godina hrabri skakači skakali s mosta u rijeku, u Mostaru, gradu na jugu ove države.

Kada sam putovao u Bosnu i Hercegovinu sa fotografom Alessiom Mamom u julu 2021. godine, veliki dio našeg putovanja odvijao se u sjenci nasilja koje je zahvatilo ovaj region 1990-ih, kada je, kako se Jugoslavija raspala, izbio rat između tri etnonacionalističke grupe: pravoslavnih Srbi kršćani, Hrvati katolici i Bošnjaci ili bosanski muslimani. U posljednjih godinu dana, mnogi su se Bosanci bojali da je zemlja ponovno na rubu rascjepa, iako su se neizbježni strahovi sada smirili. 

Ipak, skakači s mosta u Mostaru nude dobrodošao osjećaj rasterećenosti i divljenja. Prethodno sam ih vidio prikazane u jednom dokumentarcu, ali tek nakon što sam stigao do prekrasnog mosta, mogao sam u potpunosti shvatiti njegovu arhitektonsku raskoš i vrijednost — i odvažnost — skakačke tradicije."

Fotograf Alessio Mamo

Tekst Marta Bellingreri

Hvala Sanya Popović koja nas je obavijestila iz USA.

Čitav tekst na linku: Is This the World’s Most Picturesque High Dive? - The New York Times (nytimes.com)

(Aid/facebook/20221018)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen