Dienstag, 11. Oktober 2022

Golovi – umjetnička djela


Od Pelea do Ibrahimovića, uživajte u galeriji fudbalskih čarobnjaka.

Šta mislite koji je najlepši gol u istoriji fudbala? Solo stoljeća Diega Maradone u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. ili božanska eksplozija udarca preko glave Zlatana Ibrahimovića 2012. Kada ih jednom vidite, nikada ih više ne zaboravljati!

Argentinsko-italijanski ilustrator German Aczel (48) sa boravkom u Münchenu, ilustrovao je više od 183 fudbalskih remek-djela.

Knjiga "Najljepši golovi svih vremena" u prodaji je od 11. oktobra (19,95 eura).

Ovdje pregled devet golova - umjetničkih djela.


Solo stoljeća

Maradona je dao gol za 2:1 protiv Engleza, u četvrtfilnalu Svjetskog prvenstva 1986. nakon solo prodora dužeg od 60 metara. Gol, koji ga je učinio besmrtnim.




Četverostruki lob

U ludilu genija, najbolji fudbaler svih vremena predriblao je svoje protivnike kao 18-godišnjak 1959. godine. Četiri puta (!) je lobovao sebe loptom, prešao protivničke igrači i završio akciju golom, udarcem glavom, za svoj klub iz Santosa (4_0) protiv Juvea u Brazilu. Pele je postigao preko 1000 golova, a samo 1959. godine nevjerovatnih 127 (!) u jednoj sezoni.



Gol soljeća

U utakmici Njemačke protiv Švicarske (4:1), 1977. godine, Klaus Fischer je bio horizontalno u zraku, a onda akrobatski dao gol udarcem preko glave. Fischer: "Ne smijete dvaput razmišljati, to je čisti instinkt." U sportskoj emisiji ARD proglašen je za "Gol stoljeća".



Čudesni volej

Marco van Basten je 1988. godine Holandiju doveo do naslova prvaka Evrope u utakmici protiv tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Nakon centaršuta Mührena, on je loptu šutirao iz nevjerovatno oštrog ugla, za rezultat 2:0. Golman Dassajew nije imao šanse. U polufinalu je van Basten sam savladao Njemačku svojim pobjedničkim golom zta 2:1



Gol ples

Kralj driblinga iz Frankfurta Jay-Jay Okocha prevario je polovinu igrača KSC-a (3:1) 1993. godine – čak i golmana Olivera Kahna. Nezaboravan solo, dug 11 sekundi, ukrašen sa pet legendarnih poteza petom. Naslovi u štampi: „Jay-Jay pleše Oko-cha-cha!“ Nigerijac: „Nisam imao namjeru da toliko dugo držim loptu. Tražio sam rupu"



Banana udarac

Brazilac Roberto Carlos je u pobjedi 2:1 protiv Francuske 1997. godine, iz slobodnog udarca sa 35 metara i brzinom od 137 km/h tako oštro udario loptu, za pobjedonosni gol. Golman Barthez je bio samo statista. Carlos: "Najbolji slobodan udarac u mom životu." Da bi postigao banana putanju lopte, morao je ciljati na reklamnu tablu pored gola.



Majstorska peta

Grafite je ponizio Bayern 2009. godine u Wolfsburgu rezultatom 5_1. Brazilac je prešao kompletnu odbranu Bayerna, i petom prevario golmana Rensinga. Bio je to gol godine, najboljeg strijelca Brazila i prvaka Wolfsburga. Grafite: 'Gdje god da odem, ljudi me pitaju za ovaj gol'


Super lob

Mlađani joker Lars Ricken (tada je imao 20 godina) krunisao je BVB za pobjednika Lige prvaka 1997. godine, svojim prvim dodirom lopte protiv Juventusa (3:1). Samo jedanaest sekundi nakon što je ušao u igru, udarcem sa dobrih 30 metara. Ricken: „Od deset ovakvih pokušaja, vjerovatno bih promašio devet. Ali, tada je sve zaista funkcionisalo protiv Juvea”


Preko glave

Zlatan Ibrahimović, švedski reprezentativac je u utakmici reprezentacije Švedske protiv Engleske 14. novembra 2012. postigao vjerovatno najneverovatniji gol u istoriji fudbala. Udarac preko glave sa 25 metara bez viđenja gola i još u poludesnoj poziciji. Tim golom Ibrahimović je sebe učinio besmrtnim za sva vremena, golom stoljeća o kojem će se pričati u godinama koje dolaze.  



(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen