Sonntag, 30. Oktober 2022

Prije 84 godine – Fake news, invazija Marsovaca

 




To je trebala biti samo jedna šala uoči Halloween, Noći vještica, jednog nepoznatog režisera, a postala je najpoznatija radio drama svih vremena.

30 oktobra 1938. godine američka radio stanica CBS prenosila je naučno-fantastični klasik “Rat svijetova” u režiji, i naraciji Orsona Wellesa. Tada 23- godišnjak, na slici tokom probe za emisiju, i sa novinarima, “prenosio” je uživo invaziju Marsovaca na zemlju, onako je to bilo opisano u jednom romanu H.G. Wellesa, objavljenom 1898. godine. Događanja je prenosio uživo tako vjerno, kao da su se događali toga trenutka. Mnogi slušaoci su povjerovali da se radi o stavrnim događajima.

Nije samo posjeta Marsovaca bila Fake News, nego što je emisija uživo bila toliko realna da su mnogi pomislili da se radi o stvarnom iskrcavanju i izazvala je masovnu paniku širom SAD. Istraživanja pokazuju da je navodna histerija bila izum dnevne štampe, posebno u novinama “New York Daily News”. Štampa je na taj način trebala novu konkurenciju, koju joj je pravio radio, prograsliti opasnim medijem.

Međutim, iza svega toga, jedna stvar je postala sigurno tačna: Nepoznati režiser je ovom emisijom postao svjetski poznat.

(welt)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen