Montag, 31. Oktober 2022

Najduži putnički voz na svijetu

 










Putnički voz dug skoro dva kilometra prošao je u subotu popodne rutu Albula, od Preda do Alvaneua bez problema. Retijska željeznica (Die Rhätische Bahn) je tako ušla u Guinnessovu knjigu rekorda sa najdužim putničkim vozom na svijetu.

U okviru proslave 175. godišnjice švajcarskih železnica, Retijska železnica (RhB) je u subotu (29. oktobar) saobraćala najdužim putničkim vozom na svetu. Voz dug 1,9 kilometara sa 100 vagona vozio je rutom Albula/Bernina, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, niz dolinu od Preda do Bergüna, a zatim preko Filisur-a i Landwasser vijadukta do Alvaneua. Ogroman voz je razdaljinu od skoro 25 kilometara prešao za nešto više od sat vremena. Visinska razlika od starta do cilja je 789 metara.





Etape

-U petak uveče, RhB je primio višestruke jedinice Capricorn vozova u Samedanu u Engadinu od 19.30 sati i reprogramirao svoje sisteme za svjetski rekord do oko 3 sata ujutro. Kada su vozovi bili spremni, bili su poredani u tunelu Albula poput niske bisera.

-Vrijeme početka pokušaja postavljanja svjetskog rekorda odgođeno je za nekoliko minuta. Džinovski voz ne polazi, kako je planirano u 14 sati, već tek u 14.15 sati. Hiljade gostiju očekuju ovaj događaj.

-U 14:20 voz dugačak 1910 metara, sa 100 vagona krenuo je na svjetski rekord. Start voza od 1,9 kilometara teče bez problema.

-U 14:50 najduži putnički voz na svijetu stigao je u Bergün. Time je polovina posla do postavljanja rekorda završena. Voz tu staji 10 minuta. Zatim nastavlja putovanje.

-U 15:20 voz je stigao do stanice Filisur. Ponovo staje ovdje. Promijenjene su mašinovođe. Voz zatim nastavlja niz dolinu u pravcu Landwasser vijadukta.

-Svjetski rekord je postignut. Vrh voza od skoro dva kilometra stigao je do sredine Landwasser vijadukta u 15.35 sati. Ovaj cilj je ključan za upis u Guinnessovu knjigu rekorda.

Voz nastavlja za Alvaneu. Tu se rastavlja na pojedine dijelove. Višestruke Capricorn jedinice će kasnije biti predate redovnom saobraćaju.

(NZZ)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen