Freitag, 27. November 2020

U sjećanju: Špiro Guberina, ode nam i Strikan

 Još jedno veliko glumačko ime izgubilo je životnu borbu.

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je hrvatski glumac Špiro Guberina. Vijest o odlasku glumca potvrdili su iz Doma gdje je proveo posljednje godine života, ali nisu otkrili uzrok smrti.

Legendarnog glumca kojeg većina pamti po ulozi Jockana u Velom mistu sustigle su godine, a još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

"Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti", kazao je glumac novinaru portala Šibenski.

Tada je bio na rehabilitaciji, a zbog narušenog stanja tog ljeta glumac nije proveo ni dan u rodnom Šibeniku i na omiljenoj plaži Jadriji.

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. godine. Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i Marina Držića, a nastupao je i na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka).

Godine 1997. osnovao Mali hrvatski teatar "Kiklop", koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla.

Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011.

(radiosarajevo.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen