Mittwoch, 25. November 2020

Iz stare štampe: Pomoć američkog Crvenog krsta, 1919.

 

U časopisu „The Bridgeport Times“, koji je izlazio u gradu Bridgeport, u Connecticutu, SAD, dana 2. maja 1919. godine objavljen je slijedeći tekst:

"Mostar, Hercegovina - Sve bolnice u Hercegovini i Bosni, koje su pune bolesnih i ranjenih vojnika vraćenih iz Austrije i civila koji boluju od tifusa i drugih bolesti, primaju pomoć od američkog Crvenog Krsta koji je poslao nekoliko doktora i medicinskih sestara kao i velike količine lijekova i odjeće. Misija Crvenog Krsta, koju vodi kapetan F.C.Thwaits iz Milwuakea, Wis. ima stanice za pomoć u Dubrovniku, Splitu, Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima. Oni posvećuju svoju pažnju da obuku siromašne, brinu za bolesne i da poboljšaju sanitarne metode u cilju sprječavanja tifusa. Sve to rade u saradnji sa „United States Food Famine Commision“ koja djeli brašno i masnoće siromašnima.“

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918. Posljedice rata bile su, između ostalih, i više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 milijuna mrtvih vojnika i civila, zbog čega je to jedan od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj istoriji, kao i značajna razaranja država i njihovih privrednih sistema, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera. Stoga je nekada nazivan Veliki rat, ili Rat koji će okončati sve ratove. Oko 60 miliona europskih vojnika bilo je mobilizirano u ratu od 1914. do 1918. godine.

Čak šest mjeseci nakon okončanja rata, u Mostar su pristizali i boravili bolesni i ranjeni vojnici, kako je to opisano u gornjem tekstu, a pomoć im je pristizala od američkog Crvenog krsta.


Fotografija: Stari Most iz 1919. godine napravljena od strane Američkog Crvenog Krsta.

Priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen