Freitag, 20. November 2020

Da li ste to znali gdje je rođen James Bond?

 





Dozvolite mi, Bond, James Bond, iz Wattenscheida! Odakle, molim? Bez šale! Prema fiktivnoj biografiji, navodno tajni agent Njenog Veličanstva dolazi iz Rurskog područja Njemačke.

A na dan 11.1 napunio bi 100 godina.

Wattenscheid se trenutno u okolici Rura oglašava bilbordima, kao rodno mjesto poznatog špijuna, sa čestitkama za njegov rođendan. Početkom novembra na ulicama Wattenscheida, četvrti u Bochumu, pojavilo se nekoliko desetaka bilborda sa tekstom "Sretan rođendan, James".

007, najpoznatiji je agent i ženskaroš na svijetu. Poznajemo ga iz bezbrojnih kino-avantura kao elegantnog Britanca, koji iz Londona odlazi u misije odlazi u žarišne tačke svijeta svuda. Da sve to je u redu, ali odakle tu Wattenscheida? pitaju se mediji.

U stvari, prema izmišljenoj biografiji Jamesa Bonda koju je napisao John Pearson, koji je i sam bio bliski saradnik Bondovog izumitelja Iana Fleminga, junak romana i filmova rođen je u Wattenscheidu 1920. godine.

Pearson je napisao knjigu "James Bond, autorizirana biografija 007" još 1973. godine. A te godine je zatvoren je i posljednji rudnik u Wattenscheidu.

"Rođen sam u gradu koji se zove Wattenscheid, a nalazi se blizu Esena", citira se i sam James Bond u biografiji.

Njegov otac Andrew Bond, Škotlanđanin, kako se tamo kaže, bio je član savezničkih trupa na Rurskom području nakon Prvog svjetskog rata, a njegova majka Švicarka, po imenu Monique, rodila je kasnijeg tajnog agenta, tu u Wattenscheidu 11. novembra 1920. godine. Navodi se da je porodica živjela u oblasti Rur četiri godine, prije nego što se nakon toga preselila u Egipat.

Bondovu biografiju objavio je isti izdavač s kojim je Ian Flemming ranije objavljivao svoje romane.

Kako navode mediji, biografija nikada nije preveden na njemački jezik, tako da u ovoj zemlji gotovo nepoznata.

A kasnije su za to čuli i u Wattenscheidu. Tim povodom izdate su razglednice i pivske posvećene filmskom junaku za njegov rođendan, najavio je Bochum Marketing. Prvobitno su bile planirane i druge aktivnosti, povodom 100 godina Baby – Bonda, ali su zbog pandemije odložene. Otkazano je prvobitno planirano fotografisanje u Wattenscheidu s dvojnikom Bondovog glumca Daniela Craiga.

Ali šta je tu je? Sve je to ionako samo fikcija ...

Na slikama u prilogu: Daniel Craig kao 007 u "Casino Royale".

U Wattenscheidu se filmskom junaku pridaje posebna važnost.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen