Montag, 30. November 2020

Slatka mala stilska ikona

 


Israell Mbona pozira pred kamerom u šeširu, tartanskoj suknji i Versaceovim cipelama.

Ima samo pet godina, a već je "sapeur".

Članovi ovog pokreta uskaču rado u elegantnije identitete; Njihove uvježbane geste su imčak važnije od zapadne luksuzne odjeće. Njihova odjeća je u potpunoj suprotnosti s njihovim životnim uslovima. Ali, slave ih i dive im se na ulicama, daju boju svakodnevnom životu Kinshase. 

Izraellova lula vjerojatno nije upaljena – a većina sapeura također puši cigare bez velikih troškova. Naime, oni ih drže u ustima, ne paleći ih.

Uz temu:

Kontrast sjaja visoke mode i bremenitog naslijeđa kolonijalizma u Republici Kongo pronašao je svoj smisao u ekstravagantnom društvenom pokretu sapologije

Sapeur je član pokreta La S.A.P.E. – Société des ambianceurs et des personnes élégantes.

Osim što je to akronim čitave asocijacije, la sape dolazi i od francuskog glagola se saper što znači lijepo, elegantno se odijevati. Sapeur je osoba koja cijeni angažman u stvaranju izgleda, pojave i za koju svaki detalj, svaki komad odjeće i dodataka moraju biti u harmoniji. Sapeur je također silno vezan za marke visoke mode koje nosi u okviru vlastite logike harmonije boja i koji vlastito postojanje i pojavu promatra povezano, u ontološkom smislu. “Lijepo se odijevam, dakle jesam.” (“Je sape, donc je suis.”)

(geo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen