Sonntag, 29. November 2020

Hamburški labudovi sa Alstera sele se u svoj zimovnik

 






Hamburški labudovi vratili su se u svoje zimovnike. Kao i uvijek sredinom novembra, “otac labudova” Olaf Nieß odveo ih je do zimovnika kod mlina Eppendorfer.

Zajedno sa svojim timom pratio je životinje do kapije gradske vijećnice, kako bi ih tamo ulovio i ukrcao na čamce. Labudovi su potom dovedeni iz vanjskog Alstera do mlinskog ribnjaka.

Ove godine prelazak u zimski kamp je bio malo teži nego inače, jer je zbog pandemije korone tokom ljeta u Hamburgu boravilo mnogo više ljudi, voda se intenzivnije koristila - pa su životinje zbog toga dalje distribuirane preko sporednih kanala.

Zimu će provesti u malom šatorskom gradu. Zbog širenja ptičje gripe, oko 500 kvadratnih metara zimovališta u Eppendorfu je sada pokriveno. Vanjsko područje je također hermetički zatvoreno. Brave "na nivou bolnice" namijenjene su pružanju dodatne sigurnosti. "Mi smo vrlo pažljivi i zabrinuti", rekao je Nieß.

Ove godine datum prevoza labudova nije javno objavljen unaprijed. Zbog pandemije korone, željeli su izbjeći da se previše ljudi prisustvuje prevozu.

Labudovi u Hamburgu imaju dugu tradiciju. Oni ovdje postoje još od 11. vijeka. Služba "Schwanenvaters", “Otac labudova”, postoji od 1674. godine, što je čini najstarijom službom u gradu. Prema Nießu, gradski oci Hamburga prekršili su jedan dotadašnji običaj, po kojem je držanje labudova bilo rezervisano samo za prinčeve i kraljeve.

I danas važi legenda da će Hamburg ima status “Freie und Hansestadt”, “Slobodnog i utvrđenog grada”, sve dotle dok na Alsteru postoje labudovi.

(ndr)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen