Mittwoch, 11. November 2020

Stogodišnjak ima nasljednicu

 


Baka Ruth (104), je nova heroina šetača sa rolatorom.

Kapetan Tom bio joj je veliki uzor. I sjajan poticaj da maratonsku razdaljinu od 42 kilometra pređe i pri tome prikupi donacije za hitnu pomoć.

Sad je to učinila 104-godišnja Ruth Saunders iz grada Newbury u Engleskoj: Prešla je rekordnu udaljenost i pretekla britanskog kolekcionara ploča i veterana Drugog svjetskog rata Toma Moorea, barem u pogledu starosti. Moore ima 100 godina.

Prema izvještajima britanskih medija, Ruth Saunders je posljednju dionicu rute završila upravo na vrijeme, prije nego što je u Engleskoj u četvrtak počeo djelomični lockdown.

Seniorka je ovom akcijom već prikupila 31.000 britanskih funti (oko 34.400 eura) za organizaciju hitne pomoći Thames Valley Air. Šetnjom sa rolatorom u blizini njenog doma, zapravo je imala namjeru preći samo 104 kruga, što je iznosilo oko 34 kilometra.

"Ali kad njoj jednom nešto padne na pamet, ništa je više ne može zaustaviti", rekla je njezina unuka Kate (50).

Prisjetila se trenutka kada je njena baka prošla kroz cilj: "Ruth je rekla," Je li to bilo to? Jesam li uspjela?“ Vrlo brzo je odradila krugove. Stalno sam joj govorila da ide sporije."

Uzor Tom Moore proslavio se šetnjama tokom ovog proljeća, kada je uz to prikupio više od 33 miliona funti donacija za zdravstvenu zaštitu NHS. Kasnije ga je kraljica lično proglasila vitezom. Svojim djelom je nadahnuo mnoge da pokušaju uraditi isto.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen