Mittwoch, 4. November 2020

Banksyjev moderni Monet



Banksyjevo ulje na platnu prodato je na aukciji za 8,4 miliona eura To je druga najviša aukcijska cijena ikad plaćena za djelo ovog Street Arts umjetnika. Slikom u ulju je parodirao djelo impresioniste Claudea Moneta.

Ironična reinterpretacija Monetove slike pod nazivom “Show me the Monet”, "Pokaži mi Moneta" prethodno je bila procijenjena na tri do pet miliona funti, objavila je aukcijska kuća Sotheby's.

To je druga najviša aukcijska cijena ikad postignuta za jedno djelo ovog umjetnika. Prije godinu dana Banksyjeva slika u ulju, na kojoj se vidi kako je britanski parlament zaposjednut majmunima, plaćena je rekordnih 9,9 miliona funti.

Banksy je ovu sliku naslikao 2005. godine, a prikazana je u okviru kolekcije pod nazivom “The Crude Oils”, "Sirova ulja" na njegovoj drugoj galerijskoj izložbi.

Slika se zasniva na impresionističkom remek-djelu “The Japanese Footbridge” (“Water Lilies”), "Japanski most", (Vodeni ljiljani”), Claudea Moneta i pretvara idilu vrta u Givernyju u moderno, ilegalno odlagalište smeća. Kolica iz samoposluge i narandžasti saobraćajni konus obačeni su u Monetovo jezerce sa ljiljanima.

"Uvijek predvidljiv kao glas protesta i socijalne kontradikcije, Banksy baca svjetlo na zanemarivanje društva prema životnoj sredini u korist rasipnog prekomjernog trošenja", rekao je Alex Branczik, direktor savremene umjetnosti u Sotheby'su u Evropi.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen