Dienstag, 17. November 2020

Pozorište lutaka Mostar, 68 godina rada











Ovih dana Pozorište lutaka u Mostaru slavi svoj rođendan. Prije punih 68 godina, 15. novembra 1952. godine, odigrana je prva premijera ove proslavljene teatarske kuće.

Bila je to predstava „Snježana i sedam patuljaka“ koju je režirao prvi profesionalni mostarski lutkar, osnivač ovog Pozorišta i prvi upravnik Đorđe Đoka Bovan. Ova „bajka u sedam slika s pjevanjem“ bila je prva profesionalna lutkarska predstava u Mostaru, odigrana u prostorima bivše jevrejske sinagoge, poznate kao „Havra“, na adresi Braće Ćišića 15, u mostarskoj mahali Brankovac. Vrijedi napomenuti da je Jevrejska opština Mostar tada ovaj prostor ustupila gradu, sa napomenom da se može koristiti „samo za vaspitanje mladeži“. Kasnije, 1965. godine, tadašnja Skupština opštine Mostar otkupila je ovu zgradu od Jevrejske opštine. U istom tom prostoru, prilagođenom savremenim zahtjevima lutkarske umjetnosti, ovo Pozorište postoji i radi i danas.

Od te davne 1952. godine do danas Pozorište lutaka se isprofiliralo u jednu od najznačajnijih teatarskih kuća ne samo u našoj zemlji, nego i mnogo šire. Gostovalo je u više zemalja Evrope i svijeta, učestvovalo i osvajalo vrijedne nagrade i priznanja na najznačajnijim međunarodnim festivalima. Postavljalo je standarde drugima i ostvarilo bogatu saradnju sa najuglednijim lutkarskim umjetnicima, koji su u ovo Pozorište uvijek dolazili sa radošću, jer su znali da u njemu mogu uobličiti svoje ideje i ostvariti upravo onakav umjetnički rezultat kakav su željeli. Na prvom mjestu uvijek je bila najmlađa i najvjernija publika, koju je ovo Pozorište decenijama odgajalo, nudeći im kvalitetne lutkarske predstave prilagođene dječijoj kreativnosti i njihovom shvatanju svijeta, njihovoj bujnoj mašti i vremenu u kojem odrastaju.

Posljednjih nekoliko godina Pozorište lutaka Mostar sa svojim predstavama ostvarilo je mnoge uspjehe na domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima i osvojilo brojne značajne nagrade. Ulagalo je svoja sredstva i trud u obnovu scenskih i ostalih prostora i njihovo opremanje najsavremenijom pozorišnom i ostalom opremom. U krugu Pozorišta, uz pomoć talijanskih i čeških prijatelja, otvorena je i potpuno opremljena još jedna scena, Mala scena „Karel Čapek“. Radilo se mnogo i na profiliranju savremenog repertoara i, posebno, na podmlađivanju glumačkog ansambla, kako bi Pozorište, u sve zahtjevnijim vremenima, moglo odgovoriti svim izazovima koji se nalaze pred njim. Na radost djece i svih zaljubljenika u lutkarsku umjetnost.

Pozorište lutaka u Mostaru! Sretan Ti rođendan!

(plm.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen