Montag, 9. November 2020

Street Art i korona

 

Nova ilustrovana knjiga fotografija pokazuje kako Street Art umjetnici reagiraju na pandemiju korone.

Njima nije potrebno mnogo za njihovu umjetnost, samo nekoliko sprej doza laka i slobodni zid.

Što je najvažnije, ne treba im puno vremena. I tako oni često brže reagiraju na trenutne događaje od svojih kolega iz drugih žanrova, pojavljuju se munjevito - i jednako brzo opet nestaju. Ponekad ostaju slike koje hvataju duh vremena i u idealnom slučaju čak ga i obilježiti. Napokon, Street Art je umjetnost u otvorenom, javnom prostoru.

Nova knjiga fotografija sada pokazuje kako su ulični umjetnici širom svijeta obrađivali koronavirus: Iz Pariza nas posmatra jedna medicinska sestra kao Wonder Woman, vojnik iz Los Angelesa s toaletnim papirom u ruksaku, a i iz Madrida muškarac na infuziji, koji povezan sa flašama sa Netflixovim i HBO logotipom. Inspiraciju im često daje i pop kultura - slika benda The Police sa stihom pjesme “Don’t stand so close to me”, "Ne stoj mi tako blizu" koristi se u Tallaghtu kraj Dublina kao poziv na pridržavanje minimalne distance.

Ali i istorija umjetnosti je takođe obrađena: u Milanu, Venere Sandra Botticellija nosi masku. Nisu to uvijek suptilne analize, ali borba za odgovorima i želja za vizualizacijom nezamislivog pokazuju šta su posebni osjećaji ove godine - nesigurnost i usamljenost, čežnja za bliskošću i nada za vremenom poslije toga. Ovdje je ulična umjetnost sama po sebi: kao seizmograf aktuelne, trenutne osjetljivosti.

Na slici: Mural iz vremena korone u Madridu

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen