Freitag, 13. November 2020

Sportovi u kojima žene preuzimaju vodeće uloge

 


Ulični sportovi sedamdesetih i osamdesetih ponovo cvjetaju - i postaju sve više ženski

Bilo je to sredinom sedamdesetih kada su skateboard, BMX i breakdancing u jedan za drugim dolazili iz SAD u Njemačku, a onda i širom Evrope.

Sportovi, koji su takođe bili i odnos prema životu. Uvijek otvoreni za oba spola, a opet uvijek su u njima dominirali muškarci. Ali, sada žene sve više preuzimaju vodeće uloge.

„Sve do kasnih devedesetih, skateboarding je bio gotovo u potpunosti sport za dječake. Posljednjih godina, međutim, udjel žena i djevojaka koje aktivno klizaju, znatno se povećao. U našem klubu to je sada oko deset posto ”, kaže Hans-Jürgen Kuhn (67), član uprave 1. berlinskog skateboard kluba. "Čak je i u vrhunskom segmentu sada znatno više žena koje imaju bolji učinak, nego prije nekoliko godina."

I to će uskoro moći dokazati na Olimpijskim igrama. Kada se igre, koje je korona odgodila, budu održavale u Tokiju sljedeće godine, prvi put će se tamo naći i skateboarding i BMX freestyle. Breaking - kako se službeno naziva breakdancing - treba uslijediti u Parizu 2024. godine.

Ulični sportovi sedamdesetih i osamdesetih polako odrastaju.


Jilou Rasul bori se za jednakost

Gimnastika joj je bila previše dosadna i kruta. Tako se Jilou Rasul (27) iz Kelna počela baviti sa Breakingom sa 13 godina. Danas je među 10 najboljih na svijetu, a osvojila je bronzu na Breaking World Cupu 2019. u Nanjing (Kina). Pored nagrada, Rasul se bori za jednakost: „Mnogo se toga već dogodilo. Kad sam počela, takmičenja za žene bila su nešto posebno. Prije korone svakog vikenda u Evropi su bila dva do tri ženska takmičenja. Ali sva velika natjecanja organiziraju muškarci, a žene dobijaju mnogo manje novčanih nagrada. To se mora promijeniti.“ Rasul živi u Berlinu od prije četiri godine, tamo studira kulturu i medijski menadžment.


Lilly je najbolja na skejtbordu

Ima 13 godina i u Njemačkoj je već broj jedan. Berlinka Lilly Stoephasius dvostruka je njemačka prvakinja u skejtbordu - ne u svojoj starosnoj grupi, već uopšte. Ovog ljeta je željela sudjelovati na Olimpijskim igrama, gdje bi bila najmlađi njemački učesnik na Olimpijadama svih vremena.

Lilly ne gleda skateboarding kao muški ili dječački sport: „Mislim da je klizanje sport za sve. Svatko može voziti kako god želi - imati svoj stil, raditi svoje trikove. "


Video s Instagrama od nje je stvorio zvijezdu rolanja

52 sekunde potpuno su promijenile život Oumi Janta (29). Berlinka je 22. juna na svom Instagram profilu objavila video na kojem se vidi kako pleše na koturaljkama, poznatom kao Jam Skating.

Klip se proširio svijetom, podijelila ga je pop zvijezda Alicia Keys (39) i pogledan je više od 2,7 miliona puta. Janta je svoj hobi pretvorila u posao i odustala od posla produkt dizajnera.

Drži kurseve, organizuje diskoteke na rolama, modele za Smart i radi sa Zalandom i Adidasom.


Lara Lessmann je već zlatna

U dobi od 9 godina, Lara Lessmann iz Flensburga došla je do BMX preko svog starijeg brata. Tri godine kasnije osvojila je svoj prvi veliki turnir protiv dječaka. Danas je Lessmann jedna od najboljih BMX vozačicaa slobodnog stila na svijetu. Osvojila je zlato na Ljetnim olimpijskim igrama mladih 2018. u Buenos Airesu (Argentina), a slijedeća medalja slijedi dogodine u Tokiju. Zbog svog sporta, ova sada 20-godišnjakinja, preselila se u Berlin 2017. godine gdje je pohađala sportsku elitnu školu Flatow u Köpenicku.

(bams)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen