Donnerstag, 26. November 2020

Oproštaj od fudbalske legende: Diego Armando Maradona, preminuo u 60. godini

 



Argentinska i svjetska fudbalska legenda, svjetski prvak iz 1986. godine, preminuo je od srčanog udara, četiri sedmice nakon njegovog 60. rođendana. Vijest su potvrdili njegov glasnogovornik Sebastian Sanchi i argentinska nogometna asocijacija AFA.

Njegov prijatelj i agent Matías Morla također je na Instagramu potvrdio Maradoninu smrt.

Početkom novembra, Maradona je primljen u bolnicu na La Plati jer se osjećao loše, kako bi mu se podesilo uzimanje lijekova, jer je dugo uzimao antidepresive. Tokom skeniranja pronađen mu je krvni ugrušak.

Nakon toga je odveden u specijalnu kliniku i tamo operisan. Ugrušak mu je uklonjen iz mozga. Osam dana kasnije dozvoljeno mu je da napusti bolnicu. Njegov lični ljekar Leopoldo Luque je razvoj njegovog stanja u tom trenutku nazvao "zadovoljavajućim".

Njegov medicinski karton bio je dug: pretrpio je najmanje dva srčana udara, obolio je od hepatitisa i operisao želudačni bypass jer je imao prekomjernu težinu. Uz to, Maradona se nekoliko puta liječio zbog ovisnosti o drogama.



Sa Maradonom fudbal gubi jednu od najvećih zvijezda svih vremena. Za Argentinu je genije veznog reda odigrao je 91 utakmicu, između 1977. i 1994. godine i postigao 34 gola. Kao kapiten 1986. godine svoju zemlju dovodi do naslova Svjetskog prvaka, a dobio je i nagradu za najboljeg igrača turnira.


Legendarno, pri tome: Četvrtfinale protiv Engleske (2:1). Maradona je postigao oba gola, od kojih je prvi bio neregularan, rukom preko glave. Kasnije je za taj gol rekao: "Bila je to glava Maradone i ruka Božja." Drugi gol, u kojem je sa jednim 60 metara solo prodorom pretrčao čitav engleski tim, 2002. godine je proglašen Golom stoljeća.



Maradonina zvijezda rasla je u njegovom rodnom klubu Argentinos Juniors, za koji je na 168 utakmica postigao nevjerovatnih 136 golova. Nakon godinu dana u Boca Juniorsu, zakoračio je prema Evropi 1982. godine i igrao za FC Barcelona do 1984. godine (30 golova u 43 takmičarske utakmice).

Na kraju se Maradona preselio u SSC Napoli, gdje su ga sljedećih sedam godina učinili besmrtnim. Vodio je klub do dvije titule u prvenstvu, osvajanja kupa i trijumfa u Kupu Uefa. U 259 utakmica za Napoli sudjelovao je kod 144 gola (115 golova i 29 asistencija).


Na Twitteru se njegov bivši klub oprostio jednom slavljeničkom slikom Maradone, koji je šest puta biran za fudbalera Južne Amerike i četiri puta za fudbalera godine u Argentini. Kratki tekst: „Zauvijek. Ćao, Diego. "

Maradonina sklonost ekscesnom načinu života pokazala se već u Napulju. Kokain i prostitutke dobivao je iz Camorre. Tada ga je napuljska moćna mafija uhvatila pod svoje, i Maradona postaje ovisnik o drogama. Ipak, grad slavi svog heroja1987. godine: "Svatko ko kritizira Maradonu, kritizira Boga."

Loš trenutak došao je 1991. godine: po povratku u Argentinu, Maradona je bio osuđen na 14 mjeseci uslovno, a nakon pozitivnog doping testa, zabranu kretanja širom svijeta na 15 mjeseci.

Čak i nakon toga, bivši čarobnjak veznog reda, pažnju privlači uglavnom skandalima. Između ostalog, uhvaćen je tokom racije zbog posjedovanja droge i pucao je vazdušnom puškom na novinare koji su opsjedali njegovu kuću.



Trenerska karijera, koja je uslijedila nije bila ni približno uspješna kao njegovo aktivno vrijeme igranja. Vrhunac toga je svakako bilo vrijeme kad je bio argentinski nacionalni trener (2008. do 2010.), koje se završava potazom u četvrtfinalu SP protiv Njemačke (0:4).

U zadnje vrijeme Maradona je bio trener argentinskog prvoligaša Gimnasia y Esgrima La Plata. Njegov ugovor trajao je do kraja sezone, iako je zbog zdravstvenih problema još jedva mogao da stoji pored aut linije.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen