Freitag, 6. November 2020

Nekakva čudna vremena

 

kruška, Vinka

jabuke i zelena trava, Ljliljana

trešnja, Dubrave, Semir

avlijske mandarine, Semir

cvijetanje u sred grada, Gugo

Anđeoske trube, Anđa

jorgovan, Berdana

Nevjerovatno, prateći postove mojih prijatelja na društvenim mrežama, samo u dva dana, sa nekoliko mjesta iz Mostara i Hercegovine, pristigoše fotografije na istu temu: Behar u jesen. Cvjetanje cvijeća u nevakat. Mandarine ponijele kao rijetko kad do sada. 

Ponekada bi se slično zalomilo ponegdje i pojedinačno, kad vegetacija pobrka datume i vremenske prilike. Pojava je u narodu odavno poznata i po starim narodnim kazivanjima ova pojava ima svoje značenje i loš je znak, jer ukoliko voće cvjeta više puta, čeka nas izuzetno oštra i hladna zima.

Iako je prošla polovina jeseni, ni biljke, a ni ljudi više ne znaju koje je godišnje doba, a u najmanju ruku pokazuju da je u pitanju promjena klime, te da klima definitivno više nije ista kao prethodnih godina.


-Prije dva dana, snimljeno u Dubravama, trešnja ponovo probeharala. A kažu da se behar može vidjeti i u Ortiješu. (Semir)

-Jutros snimano u blizini Aluminijskog, jabuke beharaju, trava se zeleni, da ne povjeruješ. (Ljiljana)

-Kod nas mala kruskica i sad procvjetala.a mandarina rodila bolje nego ikada. (Vinka)

-Biće ona narodna, "snijeg pade na behar, na voće...” Nešto se i priroda buni, neka nam je Bog u pomoć. (Milena)

-Ovo je nešto ne Mostarsko, nešto vještačko i neprirodno.Šta se ovo događa? Gdje su naše kiše, bura, gdje nestadoše ispucale ruke, kupuje li se u našem gradu labelo, treba li to ikome? (Gugo)

-Srećom da živimo u moralno vrijeme, a nekada je to bila jedna od najljepših meraklijskih pjesama. Stari Latini bi rekli: O tempora, o mores! Čudnih li vremena, Čudnih li običaja! (Dženana)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen