Samstag, 7. November 2020

Mjesta kao sa nekog drugog svijeta

 Svjetleće pećine ledenjaka i zaleđena jezera lave: Gledajući slike u prilogu, može se posumnjati da se uopšte ne nalaze na ovoj planeti.

"Cancha de Bochas" nalazi se u parku prirode Ischigualasto u argentinskim Andama: Stijene uglačano u okrugle kugle leđe posvud, raširene na ravnom polju, kao da su posebno postavljene za igru kuglama balota, ili boća.


Vatnajökull na Islandu jedan je od najvećih ledenjaka u Evropi. Njegov stotinama godina star led može svijetliti fascinantnim brojem boja. Šetnja njegovim špiljama može stvoriti sumnju na kojoj se planeti trenutno nalazite.


U bazenu Badwater u Death Valley, Dolini smrti u Kaliforniji, so se pobrinula da tlo poprimi ovaj neobičan oblik. To je korito nekogog jezera iz prastarih vremena.


Trajni led gospodari Bajkalskim jezerom u Rusiji od početka novembra do kraja marta. Kad se jezero zaledi, po njegovoj se površini formiraju se ledeni putevi.


Od februara do marta, 390.000 hektara zemlje u Luopingu u Kini pretvora se svake godine u zlatno more. Razlog je cvjetanje repice, koja se uzgaja na ogromnim poljima.


Da li se i vas poghled na ovu sliku podsjeća na film Avatar? To ne bi bilo čudno, jer su autori filma ovo mjesto preuzeli kao model za vanzemaljski pejzaž na filmskoj traci: Ovo je park-šuma Zhangjiajie u kineskoj provinciji Hunan.


Zbog ovih sablasnih stubova od krečnjaka, dolinu Hoodoos u Utahu nazivaju i "Dolinom bijelih duhova".


Krečnjački termalni izvori stvorili su bijele terase u Pamukkaleu u Turskoj. Dio su svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


Kapadokija u Turskoj je krajolik kao iz bajke. Kamene formacije poznate kao "vilinske kule" nastale su od prašinastog kamenja, zvanog tuf, različite tvrdoće.


Pješčane verbene, kod nas se zovu sporiš, pretvaraju pustinju Arizona, blizu meksičke granice, u more cvijeća.


Gejzir Fly u Nevadi stvoren je kada jedna bušotina u jednom izvoru tople vode nije bila pravilno zatvorena. Od 1964. ovo prirodno umjetničko djelo raste zbog izbijanja krečnjačke vode


Možete li pogoditi o čemu se radi u ovim bijelim skulpturama? U Finskoj se tokom njihove zime ovako može vidjeti drveće, prekriveno debelim slojem snijega.


Cvjetajuće željezno drvo (Metrosideros polymorpha) raste u otvrdnutom jezeru lave na dnu kratera vulkana Kilauea Iki, u Nacionalnom parku Vulkani na Havajima.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen