Šta koji plod može?
Jesen je vrijeme berbe i sakupljanja orašastih plodova, a sada postoje i neki zdravi razlozi da se redovno uzimaju.
Nutricionistkinja Astrid Donalies iz Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) kaže: "Orašasti plodovi sadrže mnoge dragocjene sastojke poput proteina, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, folata, kalijuma i vitamina E. Također su bogati vlaknima."
Lješnjaci sadrže 26 mg vitamina E, bademi 250 mg kalcijuma, kikiriki 25 g proteina i brazilski orasi do 1,9 mg selena (uvijek po 100 g). Indijski orasi, kikiriki, lješnjaci i orašasti plodovi, kao i bademi, takođe su posebno bogati mononezasićenim masnim kiselinama, dok orasi imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina (do 7,5 g na 100 g). Sadržaj kalorija u orašastim plodovima približno se razlikuje od 587 kcal (kikiriki) do 722 kcal (pecans).
„Ova korisna kompozicija može pomoći u smanjenju rizika kod srčanih bolesti.
Njihov relativno visok sadržaj vlakana može pozitivno uticati na zdravlje crijeva i možda i spriječiti rak debelog crijeva. "
Ako želite jesti zdravo, DGE preporučuje da jedete šaku (oko 25 g) ovih plodova dnevno. "U ovu količinu ulaze neslani orašasti plodovi i bademi, kao važan dio uravnotežene prehrane", kažu stručnjaci.
I puno su bolji od čipsa! Međutim, orašasti plodovi mogu izazvati alergije.
"Naročito kod ljudi koji su alergični na polen breze, i koji često imaju unakrsne alergije na lješnjake, bademe i kikiriki." Također, orasi i indijski oraščići mogu izazvati alergije.
Orašaste plodove treba čuvati na hladnom, tamnom, suhom mjestu i dobro upakovane. Tako se zadržavaju njihovi hranjivi sastojci.
"Kada se pravilno čuvaju, nema kvalitativne razlike između upakovanih orašastih plodova i orašastih plodova koje ste sami istucali", kažu stručnjaci. Obojene, isušene ili pljesnive orahe treba uvijek baciti.
(bams)
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen