Montag, 2. November 2020

Nove ekspedicije u životinjsko carstvo




Biolog Mark Benecke objavio je veliki omaž knjizi "Život životinja" Alfreda Brehma. Ovdje on govori o mačkama koje govore, bubašvabama kao kućnim ljubimcima i dosadnim hobotnicama.


Krijesnice (Lampyridae).

Ne dogodi se često na taj način opisujemo omladinu. U slučaju krijesnica, imamo jedno vlastito ime za mladalačku pozornicu. Njih i njihove larve, radi jednostavnosti zovemo imenom koje se odnosi na cijelu vrstu. Možda je to zato što njihov light show uglavnom povezujemo s mladima i njihovom preferiranju blistavim klubovima. U svakom slučaju, svjetlost kojom insekti u potrazi za suparnikom osvjetljavaju tamne noći, ima istu talasnu dužinu kao i polarno svjetlo.

Prema biologu Beneckeu, romantične lagane orgije je najbolje. posmatrati "od maja do septembra na livadama i šumama, u blizini obala rijeka ili drugim područjima bogatim puževima".

Dakle, niste sami.


Aleksandar papagaji (Psittacula eupatria).

Zelene papige iz Afrike, Indije i Azije vole rijeku Rajnu u Njemačkoj. Legu se u špiljama, lutaju parkovima, naseljavaju Nobel milju Düsseldorfa „Kö“ i pružaju zvuk Cityja u Kelnu. Tamo su prvi put primijećeni 1960-ih. Kelnski biolog Mark Benecke ubraja aleksandar papagaje među svoje omiljene životinje i za njih kaže: "Pričljive su, proždiru, raskošne su i vole zabavu."

Rajnska sretne prirode i, prema Beneckeu: „prikladni su stanovnici divljeg, raskošnog i potpuno ludog Kelna “.


Homoseksualnost (homosexualis). Ništa ljudsko nije strano životinjskom carstvu, čak ni tendencija da se vlastiti spol smatra zavodljivijim od onoga s kojim se čovjek može razmnožavati. Kod nekih vrsta uočena su istospolni parovi. Najpoznatiji queer parovi uključuju ogrličaste pingvine Silo i Roy iz zoološkog vrta u njujorškom Central Parku, koji su zajedno legli na jednom prekobrojnom jajetu.

Kod njihove kćerke Tango primijećen je interes za ženski rod.

Od Marka Beneckea željeli smo znati u čemu je ovdje stvar. Životinje koje ne moraju paziti na vlastito potomstvo uskaču se kao odgojitelji, poput Siloa i Roya, ili preuzimaju druge zadatke od koristi zajednici. Oni su nešto poput tetki, ujaka i kumova životinjskog carstva.


Lignje (Coleoidae).

Ko bi mogao pomisliti: pipci opremljene vakuumskim čašama su, ne samo za hvatanje rakova i puževa, već su pogodn i za izlazak na obalu. Tokom studija Mark Benecke istraživao je sposobnost učenja ovih glavonožaca. Odvrtanje teglie s poslasticama jedna je od njihovih najlakših vježbi. Jedna hobotnica se zabavljala sa naučnicima i noću povremeno krala rakove iz laboratorije. Da bi to učinila, popela se iz svog bazena, otišla do posudea sa životinjama za hranu, i izvlačila ih, iako nije bila gladan. Sve je to bila samo igra za ovog pametnog mekušca, koji iz dosade voli prskati i svojom tintom po stolovima istraživača.


Pogled psa (vultus canis). Nekako je otkriveno šta je to, što nas duboko dirne: postiđeni pogled, zgrčeno držanje, blago nagnuta glava i kolutanje očima.

Ako spuste glavu, mi psima oproštamo sve, čak i nepravde koje nikada nisu učinili. Psi se, naravno, ne stide. Ali oni vole ljude i žele im ugoditi. I oni jednostavno voli ovaj pogled. Odanog pratioca nije briga kako gazde i gazdarice nešto tumače, sve dok otvaranje očiju funkcioniše.

Zato, pogledaj me u oci, covjece!

Ilustracije: Kat Menschik

(stern)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen