Dienstag, 17. November 2020

Kad planina zove u pomoć

 



Umjetnici su izgradili crvenu kućicu na stijeni, umjetničku instalaciju, koja bi trebala natjerati planinske turiste na razmišljanje.

U Meggendorfu, u Austriji, visoko, usred strme, sive kamene stijene, svijetli se nešto crveno: Mala kućicaa sa natpisom "Turističke informacije", zalijepila se za stijenu, tik do Mirafola vodopada u Alpama, u donjoj Austriji. Međutim, do ovog servisnog mjesta ne može se doći bez opreme za penjanje.

Ali, to ni ne biste trebali raditi. Kućica je umjetnička instalacija umjetničkog trija Steinbrener/ Dempf & Huber. Ideju su imali još prije 13 godina, a tek sada su ostvarili projekt u parku prirode oko Ötschergräbena; Nazvali su ga "cliffhanger". Industrijski penjači su ga pričvrstili na stijenu, tokom sezone planinarenja. To bi trebao biti spomenik činjenici, da se ljudi stalno približavaju prirodi, ali se prema njoj često odnose neodgovorno.

"Cliffhanger" bi trebao ovdje ostati godinu dana, i naravno, to je odmah izazvalo uzbuđenje. Nekima je to izvrsna prilika za fotografisanje, a po drugima, planina je oskrnavljena.

A upravo je to ono, što bi umjetnost trebala pokrenuti: uzbuđenja i osjećaje.

(viewmag)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen