Montag, 10. Oktober 2016

Wales: Timske fotografije, pre-game, zašto ne i ovako?





Gareth Bale i njegovi suigrači iz reprezentacij zabavljaju se ovakvim pre-game fotografijama.

Fudbaleri Velsa su u subotnjoj utakmici remizirali sa Gruzijom 1:1 u kvalifikacijama za SP 2018. godine. Pored rezultatskog kiksa, svjetsku javnost su na neki način šokirali novom timskom fotografijom.
Naime, na fotografisanju prije meča, dva fudbalera i golman su stajali u gornjem redu, dok su ostali igrači bili u donjem redu.
Slično su Velšani i uradili prošlog kola, na utakmici protiv Austrije, koju su odigrali također nerješeno 2:2. Samo su tada u gornjem redu stajala četiri igrača.
Nakon ovog na društvenim mrežama su počeli razni komentari.
Da li postoji neko propisano pravilo, kako igrači stoje prilikom fotografisanja prije utakmice, nije poznato, ali je od davnina bilo uobičajeno, da u gornjem redu stoje igrači iz odbrane, zajedno sa golmanom, a u donjem redu su čučali igrači iz napada. Znači gore 6, dole 5. Na ovakve slike smo naviknuti od davnih dana.
U zadnje vrijeme se kod fotografisanja promijenio običaj, tako da igrači u gornjem redu stoje, a oni ispred, stojeći se samo malo nagnu naprijed, tako da se dobije formacija slična nekadašnjoj. 
Također je u zadnje vrijeme mjesto stajanja na fotografijema po slobodnom izboru, tako da se zna desiti da u gornjem redu ima igrača iz napada, a u donjem, igrača iz odbrane. Ali u svakom slučaju, radi simetričnosti fotografije, gore je bilo 6, a dole 5 igrača.
Sve ovo bi bi moglo značiti da je slikanje igrača jednog tima, pre-game, kako to pišu engleski mediji, jedno običajo pravo, a ako je običaj, zašto ne bi bio i neobičaj. Barem tako misle i zabavljaju se Velšani.
Iz arhive je izvađeno nekoliko fotografija iz prethodnih vremena, na kojima se također vidi, da se oni nikada nisu baš previše obazirali na simetričnost i nekakve običaje.
Pratićemo njihove slike i na slijedećim utakmicama.






(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen