Samstag, 15. Oktober 2016

Knjige sa posvetom: „Kamenim tragovima“, knjiga autora Slađane Paškalj, Radenka Kosića i Helmuta Friedrichsmeiera


Kad čovjek bude svjedokom nastajanja jedne knjige i na bilo koji način doprinese njenom nastajanju, onda nema većeg zadovoljstva od onog, kada gotovu knjigu uzme u ruke.
Tokom nastajanja monografije koja nosi ime i na našem i na njemačkom jeziku, „Kamenim tragovima“ / „Auf steinernen Spuren“, stupio sam u kontakt sa autoricom Slađanom Paškalj, kada joj je trebala pomoć oko tačnog lociranja nekoliko starih fotografija iz Mostara, koje je početkom dvadesetog stoljeća napravio oficir Austrougarske monarhije Emil Balčarek. Njegove fotografije nastale prije jednog stoljeća su bile glavna tema ove mnografije. Naravno, pošto se zadjih godina bavim sličnom tematikom, zajedno sa kolegama Tiborom Vrančićem i Ismailom Bracom Čamparom, odmah smo priskočili u pomoć te fotografije koje nam je Slađana dostavila, tačno locirali, a uz to napravili fotografije po principu, nekad i sad, sa iste pozicije. Ovdje smo pošli od činjenice, da je nekome sa strane veoma teško odrediti tačnu poziciju i mjesto sa kojega je stara fotografija nastala. Pogotovo onima, koji nisu tako dugo hodili Mostarom, da im je poznat svaki korak, i svaka stara fotografije znana, pa bila napravjena sada, ili prije jednog vijeka. Stoga nas je posebno obradovalo da su se ove fotografije našle u monografiji, uz sve ostale fotografije autora mnografije, rame uz rame sa fotografijema nastalim prije jednog stoljeća.
Ovdje ćemo napisati nekoliko redaka o monografiji, kao i tekst objavljen u štampi, povodom izlaska monografije iz štampe.
Ovim tekstom izražavamo našu zahvalnost autorima, za uručene knjige sa posvetom.



Dvojezična monografija „Kamenim tragovima“ / „Auf steinernen Spuren“, autora Slađane Paškalj, Radenka Kosića i Helmuta Friedrichsmeiera nastala je povodom 100-godišnice fotografskog putovanja poručnika Emila Balčareka kroz Bosnu i Hercegovinu 1907./1908. godinegodine, čije fotografije je Helmut Friedrichsmeier objavio u fotomonografiji “Das versunkene Bosnien”., .
Balčarekovim tragovima kroz gradove Tuzla, Zvornik, Kalinovik, Travnik, Vranduk, Sarajevo, Mostar, tačno 100 godina poslije, u ljeto 2008. krenuli su Slađana Paškalj i Radenko Kosić, te pronašli mjesta koja je on snimao i fotografisali ih iz iste perspektive. Tako nastali fotografski parovi propraćeni su literarnim tekstovima bosanskohercegovačkih autora kao pokušaj da se premosti vremenski prostor njihovog nastajanja. Za zaljubljenike u prirodu i kulturu, strastvene sportiste, avanturiste i planinare su sva mjesta označena odgovarajućim QR kodom koji sadržava geografske koordinate svih fotografskih lokacija.

Nakon izlaska monografije iz štampe o knjizi je na stranicama Dnevnog avaza napisano:

Zeničanka Slađana Paškalj koja već dugo živi i radi u njemačkom gradu Frankfurtu u saradnji sa Radenkom Kosićem i Helmutom Friedrichsmeirom iz Austrije objavila je knjigu "Kamenim tragovima", knjigu koja je nastala sasvim slučajno i to zbog jednog rođendanskog poklona. - Moji prijatelji i saradnici na knjizi Emir Vučić i Edina Čović prije par godina poklonili su mi knjigu autrijskog vojnika Emila Balcareka u kojoj su bile stare slike iz bh. gradova koje je on pravio 1908. godine kada je bio u BiH. Tada sam, gledajući te slike, došla na ideju da bi bilo veoma zanimljivo ponovno obići sva ta mjesta, više od 100 godina kasnije i na istim tim mjestima napraviti iste fotografije. Tako je krenulo moje i Radenkovo putešestvije po BiH. Od Zvornika do Tuzle, od Mostara do Sarajeva, od Travnika do Kalinovika, bili smo i u Vranduku. Bilo je zaista jako zanimljivo zahvaljujuci tim starim fotografijama vraćati se u prošlost, ustvari istrazivati i tražiti prošlost BiH, a ono što me posebno obradovalao je to što smo ta ista mjesta i našli, sa manje ili više promjena, ali uglavnom skoro sve pa isto. Bilo je i mjesta gdje više nije bilo isto, kao recimo u Zvorniku, na mjestu Skela džamije, koja je podignuta u ranom osmanskom carstvu, bila je stambena zgrada, a u njenom prizemlju dućan i kafana. Džamija je srušena 1946. godine. Mislim da svi oni koji budu zainteresovani da ovu knjigu imaju u vlastitoj biblioteci bit će zadovoljni i ugodno iznenađeni tom nekom šetnjom kroz slike i riječi iz prošlosti u sadašnjost i obratno - ispricala nam je Slađana.
Sama priprema knjige koštala je mnogo vremena, a njeno štampanje novca, a tu upravo nastaje i problem. - S  obzirom da smo mi našu organizaciju “Kulturfokus” registrirali u Njemačkoj, da su svi članovi većim dijelom iz BiH, Hrvatske, Srbije, kao i Nijemci bilo je teško naći sponzora. Naime, njemačka udruženja su nam rekla da oni sa knjigom nemaju ništa jer nije riječ o Njemačkoj već o Austriji i BiH. BiH nas je odbila zbog nedostatka novčanih sredstava, a Austrija nas je odbila jer smo njemačko udruženje i tako sve u krug. Onda je Helmut Friedrichsmeier došao na ideju da našu organziciju registrujemo i u Austriji, odnosno njen ogranak. Moram da kazem, bez Helmuta ne bi bilo ni ove knjige jer nam je on dao autorsko pravo na knjigu vojnika Emila Balcareka. Onog momenta kada smo registrovali ogranak naše organizacije u u Beču, odmah nam je grad Beč izašao u susret i pristao da preuzme sve troškove štampanja knjige, odnodno gradski odjel za kulturu grada Beča - objasnila nam je Paškalj. Slađana Paškalj posjetila je i GK BiH u Frankfurtu te generalnom konzulu Dževadu Šaldiću uručila knjigu i pozivnicu za promociju iste koja će se desiti 12. marta. 2016. godine Im Bistro Senckenberg Museum u Frankfurtu. Konzul Šaldić otvorit će promociju. kako nam je rekla Slađana, promocije će biti upriličene u maju u Beču, te u junu u Sarajevu. Osim Slađane Paškalj, Radenka Kočića, Helmuta Friedrichsmeira, na knjizi su još radili Emir Vučić, Edina Čović, Olivera Sabo, Ranko Ćetković.“

Promocija knjige "Kamenim tragovima" biće obavljena i u Mostaru, 21. oktobra u hotel Bristolu.
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen